Solarni crijep, proizvodi i čuva struju

"Amrita Centre for Nanosciences" predstavio je prvi svjetski integrisani solarni crijep sa mogućnošću čuvanja energije pomoću super kondenzatora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 21:00h

Proizvod je predstavljen na međunarodnoj konferenciji NANOSOLAR 2012 koju organizuje "Amrita Centre for Nanosciences". Crijep je razvio tim od 40 naučnika na čelu sa Šanti Nairom i Vinod Gopalom.

Amrita Smart je kombinacija solarne ćelije i baterije koja se može koristiti za napajanje uređaja noću. Patentirani koncept koristi specijalnu elektroniku kojom su integrisani solarna ćelija i uređaji za skladištenje energije.

Jedan ovakav crijep je sada u mogućnosti da puni laptopove ili mobilne telefone, a njegova se upotreba može proširiti i za izgradnju integrisanih sistema za solarnu energiju i korištenje u domaćinstvima bez potrebe za kupovinom skupih baterijskih sistema.

Ovaj solarni modul nakon četiri sata izlaganja suncu, može da napuni računar ili mobilni telefon u roku od dva sata, dok se proizvedena električna energija može u njemu čuvati i do sedam dana.

Ukupna težina pojedinog crijepa iznosi 200 grama, a trebao bi da stigne na tržište za jednu do dvije godine.

Bonus video: