Na Žabljaku počeo 17. naučni skup Informacione tehnologije - IT 2012.

Krstajić kaže da je cilj skupa sveobuhvatno i sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija
0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.02.2012. 19:22h

Naučno stručni skup “Informacione tehnologije - IT 2012”, koji se 17. zimu zaredom održava u hotelu “Planinka”, počeo je juče uz učešće oko 100 naučnih radnika, postdiplomaca i studenata.

Član programskog i organizacionog odbora dr Božo Krstajić kazao je da su obezbijedili mogućnost virtuelnog prisustvovanja autorskim i plenarnim sesijama, preko sajta konferencije.

“Autorima radova, koji ne budu u mogućnosti da fizički prisustvuju biće omogućeno da radove prezentuju pomoću sistema za video konferencije. Linkovi za pristup video sistemu će biti postavljen na sajtu Konferencije, u okviru linka “Raspored sekcija”. Svaka sekcija će imati svoj link. Putem video konferencije mogu se slušati izlaganja autora radova, pa je skup otvoren za široki auditorijum”, kaže Krstajić.

On je dodao da bi korisnik mogao da koristi video konferencijski sistem, na računaru treba da ima standardni web browser sa podrškom za flash, web kameru, slušalice sa mikrofonom i internet konekciju.

Prijavljeno 57 radova

Krstajić kaže da je cilj skupa sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori i u svijetu.

Krstajić kaže da je cilj skupa sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija

“Na skupu se prezentiraju naučni i stručni rezultati, organizuju rasprave, pregledna predavanja, kratki edukativni kursevi i prezentiraju razvojni i proizvodni projekti i programi. Pedeset sedam prijavljenih radova prikazaće se u okviru autorskih sekcija, okruglih stolova, predavanja i prezentacija. Dan nakon prezentacije u SAD i na našem skupu prikazaće se “Windows 8”, najsavremeniji Microsoft sistem, kao i mrežna oprema kineske kompanije Huawei”, kaže Krstajić i dodaje da na skupu učestvuju i stručnjaci iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, SAD i Crne Gore.

Organizator skupa je Centar informacionog skupa UCG, a pokrovitelji Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Ministarstvo nauke.

Bonus video: