Posrnuli Myspace se vratio u život

Od kad je pokrenuta aplikacija Myspace Music Player krajem prošle godine, mreža je dobila više od milion novih korisnika, dok neki podaci pokazuju da se svakoga dana otvori oko četrdeset hiljada novih profila
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 08:26h

Sudeći po brojkama, izgleda da je Džastin Timberlejk, koji je preuzeo Myspace pod svoje vlasništvo prošlog ljeta, uspio da posrnulu društvenu mrežu vrati u život. Sa druge strane na Twitteru ima manje života - tek svaki peti profil je “živ”.

Od kad je pokrenuta aplikacija Myspace Music Player krajem prošle godine, mreža je dobila više od milion novih korisnika, dok neki podaci pokazuju da se svakoga dana otvori oko 40 hiljada novih profila.

Iz Myspacea su saopštili da njihov katalog sada broji 42 miliona pjesama, što je najveća kolekcija besplatne muzike na Internetu, pa im konkurenciju u tom segmentu ne čine ni Facebook ni Google+, već Spotify.

U junu prošle godine News Corporation, kompanija medijskog mogula Ruperta Mardoka, prodala je društvenu mrežu Myspace marketinškoj online kompaniji Specific Media za 35 miliona dolara, na čijem je čelu Timberlejk. Mardok je Myspace kupio šest godina ranije za 580 miliona dolara.

Od 2009. Facebook je počeo preuzimati primat među društvenim mrežama, pa je prema pisanju BBC-a Myspace je samo u martu prošle godine izgubio 10 miliona korisnika.

Što se tiče Twittera, ispostavilo se da je na popularnoj mikroblogging mreži tek svaki peti registrovani korisnik aktivan.

Prema navodima kompanije koja se bavi proučavanjem društevnih mreža Twopchats, Twitter je dostigao brojku od 500 miliona korisnika. Uzrok tome su javne ličnosti koje broj sljedbenika povećavaju neaktivnim profilima. Takvi profili se mogu i kupiti od specijalizovanih posrednika. Portparol društvene mreže nije komentarisao rezultate nezavisne kompanije, ali je potvrdio da oni prate samo aktivne naloge, kojih je prema podacima od prije pola godine 100 miliona.

Prošle godine Twitter je proslavio petogodišnjicu postojanja, a prosječno se objavi 140 miliona "tweetova" dnevno, prenosi britanski portal Telegraph.

Bonus video: