Đukanović i Vučić odlični, uprkos svemu

Iz Đukanovićevog kabineta nijesu precizrali da li mu je Vučić uputio poziv da posjeti Beograd ili i to "spada pod aktuelna pitanja"
440 pregleda 33 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.11.2018. 12:23h

Uprkos povremenim tenzijama i javnim trzavicama između Crne Gore i Srbije, predsjednici dviju država Milo Đukanović i Aleksandar Vučić imali su u posljednje vrijeme, kao i obično, više konstruktivnih razgovora.

Vučič je u posljednja tri mjeseca dva puta najavio da će pozvati Đukanovića - prvi put nakon kritika da se iz Srbije vodi negativna medijska kampanja protiv Crne Gore i, drugi put, nakon zabrane ulaska u Crnu Goru za četiri ličnosti iz javnog života Srbije.

"U posljednje vrijeme predsjednik Đukanović i predsjednik Vučić imali su više razgovora. Kraći susret imali su i nedavno u Parizu. Kao i obično, to su konstruktivni razgovori, na čijem dnevnom redu su i aktuelna pitanja", odgovoreno je iz službe za informisanje predsjednika Crne Gore "Vijestima" na pitanje da li je Vučič, kako je najavio, kontaktirao Đukanovića.

Vučić je početkom novembra kazao da će država Sbija reagovati zbog zabrane ulaska u Crnu Goru akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću jer je takvom odlukom "ugroženo pravo na slobodu mišljenja":

"Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa potjernice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje”.

On je tada rekao da će ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarati s crnogorskim ministrom (Mevludinom Nuhodžićem), a on sa Đukanovićem. Vučić je polovinom septembra kazao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je "jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije".

Komentarišući odnos sa rukovodstvom Crne Gore, Vučić je kazao da "on nije uvijek jednostavan".

"Imamo mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. Uputiću poziv predsjedniku Crne Gore da u narednom periodu posjeti Srbiju", kazao je Vučić.

Iz Đukanovićevog kabineta nijesu precizrali da li mu je Vučić uputio poziv da posjeti Beograd ili i to "spada pod aktuelna pitanja".

Šef diplomatije Srđan Darmanović rekao je prije dva dana da su odnosi Srbije i Crne Gore odlični, možda najbolji od državne nezavisnosti.

Vulin i ekipa grde Markovića, ćute o Đukanovićevim izjavama

Vučić je jedini srpski predsjednik i ranije premijer koji nije boravio u službenoj posjeti Crnoj Gori. On je u posljednje vrijeme više puta primio delegacije iz Crne Gore koji se predstavljaju kao politički predstavnici Srba u Crnoj Gori.

U posljednjih nekoliko mjeseci Vučićevi bliski saradnici u nekoliko navrata kritikovali su Vladu Crne Gore, najčešće ministra odbrane Predraga Boškovića i premijera Duška Markovića, dok su prećutali neke izjave Đukanovića.

Tako je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio izjavu Markovića da je prije 100 godina Crnoj Gori, članici Antante, učinjena velika nepravda, jer je "prisajedinjenjem Srbiji" nestala sa svjetske mape.

Vulin je poručio Markoviću da ne prenosi mržnju potomcima, ako se ne ponosi precima.

Zvanični Beograd nije komentarisao Đukanovićevu izjavu, nakon ceremonije obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu, iako je bila na istom fonu kao Markovićeva.

Đukanović je tada rekao da je Crna Gora opet među evropskim i svjetskim partnerima u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i nakon "tragične aneksije" od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat.

Bonus video: