Probajte URL Shortener iz domaće kuhinje

BooRL, servis za skraćivanje adresa internet lokacija izašao je iz beta faze i trenutno je u verziji 1.0, što znači da ima sve bazične funkcionalnosti koje su neophodne za njegov rad
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 12:20h

Sa pojavom i većom popularnoću mikroblog servisa kao što je Twitter, koji korisnicima dozvoljava objavu sadržaja dužine do 140 karaktera, popularniji su postali i servisi za skraćivanje adresa internet lokacija. Uloga URL Shortenera je da skrati bilo koji URI (Uniform resource identifier) u nekoj mreži, odnosno na internetu. Linkovi sa različitih foruma i blogova često bivaju duži i od 50 karaktera, pa zauzimaju oko 30 do 50 odsto prostora u jednoj objavi na Twitteru (tvit), smanjuju efektivan broj karaktera koji mogu biti iskorišteni za ličnu poruku, istovremeno tvit čineći manje čitljivim zbog linka koji se prelama u nekoliko redova.

URL Shorteneri su danas dio internet brenda i svaka veća kompanija, sajt, projekat koji je popularan, ima svoj shortener, koji je obično neka izmijenjena verzija open source projekta ili se koristi već postojeća platforma (API, interfejs za programiranje aplikacija).

Neki od URL Shortenera su tinyurl.com, bitly.com, is.gd, ow.ly, folu.me, te recimo Google Shortener goo.gl.

Jedan URL Shortener izlazi i iz crnogorske kuhinje: BooRL, servis za skraćivanje adresa internet lokacija izašao je iz beta faze i trenutno je u verziji 1.0, što znači da ima sve bazične funkcionalnosti koje su neophodne za njegov rad.

“Mišljenja sam da smo uspjeli da napravimo nešto što vizuelno i po funkcionosti ne zaostaje za projektima ovoga tipa“, kaže Andrija Vučinić, student završne godine master studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Vučinić je radio razvoj i programiranje servisa, dok je za njegov vizuelni identitet zaslužan Bojan Drobnjak, bečelor vizuelnih komunikacija.

Prednosti i mane otvorenog koda

Rad na projektu je trajao oko pet mjeseci. Vučinić kaže da je to zbog toga što su se projektu posvećivali samo onda kad su imali vremena i kada su im to druge obaveze dopuštale.

Projekat je open source, izvorni kod je javno dostupan svima, pa ga može iskoristiti ko god želi.

Vučinić kaže da je raditi na open soure projektima nekad hrabar potez, jer su autori tada izloženi kritici javnosti.

“Svako može da vidi vaš kod, bio užasan ili sjajan, i dada komentar. Zauzvrat najčešće dobijete i veoma korisne savjete, i naučite nove stvari kroz komunikaciju sa, bilo korisnicima, bilo nekim ko je u prolazu gledao kod“, kaže Vučinić.

Djeluj globalno

Cilj kojim su autori težili tokom izrade BooRL URL Shortenera bio je da se napravi nešto globalno prihvatljivo, a da se ujedno prođu i sve faze razvoja open source projekta.

“Za nekoga ko hoće da radi poslove van zemlje, veoma je bitno da ima projekat koji se može pokazati. To je nemoguće postići sa projektima koje ste uradili za veće kompanije, jer vam niko neće dozvoliti da takvo nešto pokazujete drugima“, objašnjava Vučinić.

URL Shortener crnogorskih autora se nalazi na lokaciji http://boo.vg.

Vučinić kaže da će biti teško takmičiti se na tržištu sa kompanijama kao što je Google (goo.gl) ili bit.ly koje iza sebe imaju milijarde uložene u razvoj i koji najčešće kupuju sve projekte koji su uveli nešto novo ili inovativno kad su URL Shorteneri u pitanju.

Očekuju pomoć zajednice

“S obzirom na to da je izvorni kod besplatan, ovakvi projekti žive od donacija i održavanja. Neko kome se svidio projekat i koristi ga, može da donira sredstva, da bi nam olakšao dalji razvoj, a ujedno je to i dobra motivacija da se nastavi rad, jer je neko ocijenio projekat kao vrijedan njegove podrške”, kaže Vučinić, dodajući da postoji i mogućnost da autori za nekog instaliraju i podese Shortener, i dorađuju ga u skladu sa zahtjevima kupca, uz mjesečno plaćanje održavanja.

“Ideja je bila da projekat ponudimo nekim domaćim kompanijama, ako su zainteresovane, da preuzmu projekat i time pokažu podršku open sourceu, a da mi na taj način dobijemo sredstva potrebna za dalji razvoj“, rekao je Vučinić, dodajući da će razvoj projekta biti nastavljen ukoliko open source zajednica pokaže interesovanje za njegovim daljim razvojem i pruži podršku.

Sve komentare autorima možete saopštiti OVDJE.

Bonus video: