Otkriven novi izvor energije - Nano dinamit

Naučnici iz MIT-a tvrde da eksperimentalni sistem, baziran na materijalima koji su dobijeni primjenom nano-tehnologije (nano-cijevi od ugljenika) generiše energiju na način koji naučnici prije nisu imali prilike da vide.
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 19:29h

Naučnici sa Instituta za Tehnologiju u Masačustsu (MIT) i Univerziteta RMIT su napravili poduhvat vrijedan pažnje otkrivajući nevjerovatan novi način generisanja i čuvanja energije. Odnos generisane energije naspram izvora energije je tri do četiri puta veći nego li odnos u poznatim litijum – jonskim baterijama najnovije generacije.

Dok je bio na odmoru 2009-2010., pomoćni profesor Dr. Koroš Kalantar-Zadeh, s Fakulteta za Električni i Kompjuterski Inženjering odlučio je da nastavi svoju karijeru na MIT-u unutar grupe profesora Majkla Stranoa koji se bavio istraživanjem nanotehnologije.

Tim se bavio mjerenjem ubrzanja hemijskih reakcija unutar nano-cijevi kada su otkrili reakciju koja je stvarala energiju.

Oba naučnika su udružili svoja znanja iz hemije i nano materijala kako bi istražili ovaj novootkriveni fenomen.

Njihova studija nosi naziv: "Nanodynamite: Fuel-coated nanotubes" – "Nano-dinamit: Nano-cijevi omotane gorivom", u kojem stoji da Nano-dinamit može osigurati stvaranje energije u najmanjim sistemima, istraživanje objavljeno u decembarskom broju žurnala "IEEE Spectrum Magazine", koji izlazi u sklopu IEEE-a, najvećeg svjetskog energetskog udruženja.

Profesor Dr. Koro Kalantar-Zadeh je izjavio da njegov eksperimentalni sistem, baziran na materijalima koji su dobijeni primjenom nano-tehnologije (nano-cijevi od ugljenika) generiše energiju na način koji naučnici prije nisu imali prilike da vide.

„Kada obložimo nano-cijevi gorivom od nitro celuloze i zapalimo ga na jednom kraju, započinje talas sagorijevanja duž nano-cijevi koja je odličan vodič i izolator od toplote koju stvara ovo zapaljeno gorivo. Još je važnije da proces sagorijevanja stvara snažnu električnu struju.“

„Naše otkriće toplotnog talasa najbolje djeluje kroz nano-cijevi jer one imaju dualnu provodljivost, stvarajući termo-elektricitet na jednoj strani, to jest na kraju koji ne sagorijeva.“

„Ovo je za sada najbolji poznati način stvaranja energije uz pomoć termo-električnih procesa u kojem nema problema s proizvodnjom i primjenom povezanih sa sistemima čije se dimenzije mjere mikronima.“

„Ovaj sistem ima mnogostruke mogućnosti upotrebe koje još trebamo da ispitamo, naročito u vezi eksploatacije ovog egzotičnog termo talasa i naravno želja nam je da otkrijemo da li je ovaj talas energetski talas budućnosti.“

Galerija

Bonus video: