Pentax predstavio hibridni K-01

Korisnici mogu koristiti svoje postojeće Pentax objektive, čak i one proizvedene za SLR aparate analognog formata
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 19:42h

Veoma dopadljiv izgled novi hibridnog digitalnog fotoaparata PENTAX K-01 djelo je Marka Njusona, jednog od svjetski najpoznatijih dizajnera kojeg je časopis Time uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi na svijetu.

Djela ovog dizajnera su izložena u mnogim velikim muzejima poput MoMa-e u Njujorku, londonskom "Design" muzeju i u V&A, u centru Žorž Pompidu i u muzeju "Vitra Design".

"Moja ideja bila je da ostvarim kvalitet slike i stručnosti u području fotografije. Neki od meni najdražih fotoaparata bili su Pentax-ovi proizvodi. Zbog toga sam želio da se vratim korijenima kvaliteta ovog proizvođača i da pokušama da stvorim nešto zaista jedinstveno i legendarno." kaže Mark Njuson.

Saradnjom sa Markom Njusonom, kompanija "PENTAX RICOH IMAGING" je htjela da naglasi svoju prepozatljivost, kvalitet i jedinstvenost proizvoda. Oni su prvi proizveli digitalni SLR fotoaparat u boji, digitalne kompaktne fotoaparate sa izmjenjivom prednjom maskom i dizajnirali konceptne modele u saradnji s raznim kompanijama i umjetnicima.

Pentax K-01

Osnovne karakteristike K-01 su izvanredne, čine ga APS-C CMOS senzor sa rezolucijom od 16.28 efektivnih megapiksela za jasne slike visoke rezolucije, brzo kontinuirano okidanje od oko 6 slika u sekundi, visok raspon osjetljivosti čak do ISO 25600 i snimanje u Full HD formatu sa stereo zvučnim zapisom.

Sa Pentax-ovim SLR K kopčom za objektive, jedini je hibridni model na tržištu koji podržava toliko širok raspon objektiva. Korisnici mogu da koriste svoje postojeće Pentax objektive - čak i one proizvedene za SLR aparate filmskog formata (analogne fotoaparate), ve usvemu oko 200 objektiva.

Od početaka proizvodnje do sada Pentax je prodao impresivnih 20 miliona objektiva svih vrsta, pa pojava modela K-01 nimalo ne čudi i veoma je dobar potez tvrde poznavaoci tržišta fotoaparata i foto opreme.

K-01 je izvrstan izbor za fotografe početnike i amatere koji traže digitalni fotoaparat sa izmjenjivim objektivima koji je jednostavan za rukovanje, ali i za one koji traže originalnost i stil od svog fotoaparata.

Za one koji već posjeduju Pentax DSLR fotoaparat i žele malo inovativnosti i originalnosti koju nudi samo K-01, ovaj aparat može predstavljati odličan drugi izbor.

Novost u dizajnu primijenjena je i na novi smc Pentax-DA 40mm F2.8 XS (primarni) izmjenjivi standardni objektiv - trenutno svjetski najtanji izmjenjivi objektiv koji je lansiran na tržište s novim K-01 fotoaparatom i dolazi sa njim u kompletu.

Ovaj fotoaparat će se pojaviti na tržištu početkom marta a cijena koju proizvođač preporučuje je 899 dolara.

Bonus video: