Piratska partije Srbije organizuje tribinu o ACTA

Na tribini će biti riječi o tome kako će ACTA uticati na izdavače, medije i korisnike Interneta
0 komentar(a)
ACTA, Foto: Shutterstock.com
ACTA, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.02.2012. 08:51h

Piratska partija Srbije će u četvrtak u galeriji Ozon u Beogradu održati prvu raspravu o trgovinskom sporazumu ACTA i posljedicama njenog prihvatanja u Srbiji. O tome kako će ACTA uticati na izdavače, medije i korisnike Interneta će govoriti osnivač Piratske partije Srbije Aleksandar Blagojević, pravnik iz oblasti IT prava Žarko Ptiček i specijalista za autorska i srodna prava Ognjen Uzelac.

Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) je multilateralni sporazum koji predlaže međunarodne standarde za zaštitu intelektualne svojine. Cilj je da se ostvari isto što su pokušavale da ostvare SOPA i PIPA, ali drugačijim sredstvima. Dok su SOPA i PIPA predlagale da se kažnjavaju i ukidaju stranice koje sadrže materijal koji krši autorska prava (makar i u tragovima, poput linka), ACTA je okrenula stvar. Umjesto pokušavanja uklanjanja spornog materijala s interneta ili sprečavanja pristupa tom materijalu, ACTA predviđa stalnu kontrolu korisnika interneta. Internet provajderi bi trebalo da kontrolišu podatke koji prolaze njihovim sistemom i obavijestiti vlasnike autorskih prava o kršenju i šteti koja im je učinjena.

Pregovaranje o ACTA su još 2006. godine započele Sjedinjene Američke Države i Japan. Godinu kasnije su im se priključile Evropska unija i Švajcarska. Naknadno su im se pridružile Australija, Južna Koreja, Novi Zeland, Meksiko, Jordan, Maroko, Singapur, Kanada i Ujedinjeni Arapski Emirati. Samo pet zemalja članica EU nije do sad potpisalo taj sporazum: Kipar, Njemačka, Estonija, Holandija i Slovačka.

Cilj beogradske rasprave je da se vidi kako će to što su ACTA sporazum potpisale 22 članice Evropske unije uticati na njihovo internet tržište i građane, kao i na koji način mogu da se informišu o posljedicama i organizuju.

Kako vlada Češke već razmišlja da povuče svoju podršku ACTA, i da je premijer Rumunije priznao da nije u stvari znao njen sadržaj, očigledno je da prostora za digalog i pitanja ima, piše Netokracija.com.

Nedavno su protesti protiv ACTA održani u Ljubljani. Beogradski skup koji je zakazan za 9. februar počinje u 19.30 sati i može se pratiti na Twitteru. Zvaničan hashtag događaja je #actatalks.

Bonus video: