IZ osudila uklanjanje table iz Starog Bara: To je vandalski čin

Slučaj je prijavljen policiji koja je obavila uviđaj...
79 pregleda 3 komentar(a)
tabla, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
tabla, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.11.2018. 14:04h

Medžlis Islamske zajednice Bar (IZ) u današnjem saopštenju za javnost oštro je osudio ukljanjanje table sa imenom ulice Popa Vasa Vukotića u Starom Baru, ocijenivši da se radi o vandalskom činu.

U noći između prvog i drugog novembra, tabla sa imenom Ulice Popa Vasa Vukotića u Starom Baru iščupana je zajedno sa stubom na koji je bila postavljena dan ranije, i potom bačena u dvorište crkve Svetog Nikole koja je pored te ulice.

Slučaj je prijavljen policiji koja je obavila uviđaj.

U saopštenju koje su potpisali glavni imam barski mr Muidin ef. Milaimi i predsjednikMedžlisa IZ Bara Nedžib Ibrišimović, navodi se da je nedopustivo “ sa civilizacijskog, vjerskog, kulturnog i građanskog stanovišta” da se na takav način bilo ko odnosi prema spomenima na ugledne ljude koji su dali doprinos izgradnji viševjerskog i višenacionalnog suživota u Baru.

Prema istim navodima, imena poput popa Vasa Vukotića, Muftije Karađuzovića, Nadbiskupa Dobrečića, Zejnel bega Haverića, Selim bega Mustafagića i brojna druga “trajno podsjećaju” na te uglednike i kako su, u teškim vremenima, ljudi uvažavali jedni druge, “gradili i čuvali multuetnički sklad i univerzalne etičke vrijednosti stavljali ispred svih kratkoročnih i parcijalnih interesa”.

"Očekujemo reakciju nadležnih institucija i u ovom i u svim drugim slučajevima. Lokalna uprava u Baru, mjesne zajednice Polje i Stari Bar, Komisija i svi subjekti koji su učestvovali u davanju prijedloga imena ulica na ovom području, vodili su računa o tome da se društvena zajednica, i na ovaj način, oduži brojnim uglednicima Starog Bara, kao i da se ispoštuje viševjersko i višenacionalno nasljedje. Islamska zajednica, koja je preko svojih referentnih predstavnika i prijedloga u tome učestvovala, uvijek pozdravlja takav pristup i smatra da ga treba njegovati i kada se odlučuje i o Starom i o Novom Baru, kao i o svim drugim dijelovima naše Opštine", piše u saopštenju.

Glavni imam barski i predsjednik Odbora IZ ukazuju da i u ovim vremenima treba svi zajedno da njeguju vrijednosti nekadašnjih uglednika, i da doprinose smirivanju tenzija.

"Ne treba dopustiti da bilo čiji čin ili retorika ugroze viševjerski sklad u našoj Opštini. IZ je svjesna te odgovornosti i, kao i svaki put do sada, svojim institucionalnim djelovanjem daće doprinos na tom polju, duboko vjerujući da je mutivjerska i multietnička stabilnost največe bogatstvo i našeg grada Bara i naše države Crne Gore"#,zaključuje se u saopštenju efendije Milaimija i Ibripimovića.

Bonus video: