Google ima nova pravila o privatnosti

"Vjerujemo da će ova nova, jednostavnija pravila olakšati ljudima da razumiju naša pravila o privatnosti i omogućiti Googleu unapređenje servisa koje nudimo"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 09:18h

Google je objavio da će od svih svojih korisnika zahtijevati da prihvate nova pravila o privatnosti i uslove koji će integrisati više od 60 različitih Google usluga. To ujedno znači potpuni nadzor vaših aktivnosti na njihovim stranicama.

Svi korisnici Googlea moraće da prihvate nova pravila o privatnosti i uslove, objavljeno je iz te kompanije. Ujedno se ističe da će se na taj način integrisati više od 60 različitih Google usluga, uključujući i Gmail, YouTube i pretraživanje.

Google će ujedno prikupljati podatke o vašoj lokaciji svaki put kada se spojite preko mobilnog telefona.

Direktorka odjeljenja za privatnost u toj kompaniji, Alma Vajten, objasnila je da će Google novim načinom funkcionisanja moći da kombinuje informacije koje su dobili od korisnika sa informacijama na raznim servisima.

"Puštamo novo glavno pravilo o privatnosti, koje pokriva većinu naših proizvoda i objašnjava koje informacije skupljamo i kako ih koristimo, na način koji je našim korisnicima lakše za razumjeti", rekla je Vajten u blogu.

"Vjerujemo da će ova nova, jednostavnija pravila olakšati ljudima da razumiju naša pravila o privatnosti i omogućiti Googleu unapređenje servisa koje nudimo", kazala je ona.

Google je naglasio da su "globalno regulatori pozvali na kraća, jednostavnija pravila o privatnosti" te da će obavijestiti korisnike o promjenama putem e-maila i upozorenjem na Google.com stranici.

Glavna promjena se odnosi na ljude koji imaju Google profile.

"Ako ste priključeni, možemo kombinovati informacije koje ste pružili na jednom servisu sa informacijama koje imate na drugom", rekla je Vajten. "Ukratko, tretiraćemo vas kao jednog korisnika u svim našim servisima, što znači jednostavnije, intuitivnije Google iskustvo."

Novi pravilnik o privatnosti različitih servisa bi stupio na snagu 1. marta.

Bonus video: