Ubuntu zajednica Crne Gore i zvanično priznata

Ubuntu je, kao i ostali Linux bazirani sistemi, veoma siguran i otporan na viruse i ostale izvore nestabilnosti i nesigurnosti
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 10:52h

Ubuntu zajednica Crne Gore na sastanku Vijeća lokalnih Ubuntu zajednica (Ubuntu LoCo Council) održanom u utorak veče, i zvanično je priznata i odobrena.

Ubuntu je operativni sistem na bazi Linuxa, odnosno jedna od njegovih distribucija. Linux predstavlja jezgro sistema, dok distribucije predstavljaju način kako se Linux zapakuje sa dodatnim programima i onda distribuira.

Zavisno od namjene, postoje serverske, desktop ili distribucije za specijalne namjene kao što su router, firewall, multimedija...

Ubuntu je jedna od najpopularnijih distribucija koja dolazi u verziji za desktop i server računare. Dostupan je svima, potpuno je besplatan i dolazi sa vrlo bogatim skupom aplikacija za najrazličitije upotrebe kompjutera.

Primjeri su programi za Internet, kancelarijsko poslovanje, multimediju, grafiku, igrice, edukaciju, programiranje... Popularnost Ubuntu sistema se ogleda i u tome što je vrlo dobro koncipiran i jednostavan za Linux početnike.

Ubuntu je, kao i ostali Linux bazirani sistemi, veoma siguran i otporan na viruse i ostale izvore nestabilnosti i nesigurnosti. Zainteresovani mogu na sajtu Ubuntu zajednice CG preuzeti Ubuntu instalacione diskove i pročitati više o Ubuntu projektu.

Cilj lokalnih, pa i Ubuntu zajednice u Crnoj Gori je da podigne nivo obaviještenosti crnogorske javnosti o postojanju i kvalitetu open source softvera, da pomogne inicijalni prelaz sa zatvorenih ili piratskih softvera na rješenja otvorenog koda koja su potpuno besplatna i legalna.

Za budući rad Ubuntu zajednice CG iz Vijeća lokalnih zajednica upućeno je više sugestija, od kojih je jedna organizacija grupe i tima za prevođenje.

Ubuntu zajednica CG je tokom prošle godine organizovala više uspješnih skupova i prezentacija, kao i uspješnu akciju podjele besplatnih instalacionih Ubuntu 11.10 diskova.

Ubuntu zajednica CG je prisutna na webu (http://www.ubuntu-me.org/), postoji i wiki stranica Zajednice (vhttp://wiki.ubuntu-me.org/), članovi su dostupni na chatu (http://www.ubuntu-me.org/site/irc/), forumu (http://forum.ubuntu-me.org/), a zainteresovani ih mogu kontaktirati i na socijalnim mrežama Facebook (http://www.facebook.com/groups/73079246420/), LinkedIn (http://www.linkedin.com/groups/Ubuntu-LoCo-Montenegro-4080392) i Twitter (https://twitter.com/UbuntuCG).

Bonus video: