Glavni istoričar NASA: SAD nisu kupile svemirski program od Tita

Rodžer Lonijus smatra da je u pitanju parodija dokumentarnog filma i teorija zavjere, dok je za Bila Berija to dobro napravljen i interesantan trejler
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 16:34h

Nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, što im je, navodno, omogućilo slanje misije na Mjesec, kazali su za radio "Slobodna Evropa" Bil Beri, glavni istoričar NASA-e i Rodžer Lonijus, kustos Nacionalnog Smitsonijan muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, povodom trejlera za film "Houston, We Have a Problem", slovenačkog reditelja Žiga Virca.

Trejler filma "Houston, we have a problem"

Rodžer Lonijus smatra da je u pitanju parodija dokumentarnog filma i teorija zavjere, dok je za Bila Berija to dobro napravljen i interesantan trejler u kome se ukazuje na mnoge stvari koje su se možda desile ili nisu.

"Ima podudaranja u datumima nekih događaja, ali to ne znači da između njih postoji uzročno posljedična veza. Između ostalog se sugeriše da je Tito otišao u SAD i Kenedi je nakon razgovora sa njim kupio jugoslovenski svemirski program. Međutim, Tito je prvi put posjetio SAD u oktobru 1963, mjesec prije Kenedijevog ubistva, a odluka o slanju američke misije na Mjesec je objavljena dvije godine ranije. Tako da postoji vremenska nepodudarnost", rekao je Lonijus i dodao da sumnja da postoje ozbiljni dokazi.

Tito je prvi put posjetio SAD mjesec prije Kenedijevog ubistva: Lonijus

"Ne znam ni za jedan dokaz o vezi između jugoslovenskog svemirskog programa (ako ga je uopšte imala i NASA-e). Ako autori, koji propagiraju ovu ideju, žele da budu pošteni i odgovorni neka pokažu tačne datume ključnih događaja za ovu priču. Nisam vidio nikakav dokument. Da li postoje? Sumnjam u to", ističe Lonijus.

"U ovom trejleru se sugeriše da je CIA kupila sve tajne iz jugoslovenskog svemirskog programa u martu 1961, a da je predsjednik Kenedi u maju te godine najavio slanje misije na Mjesec. To prema ovoj teoriji znači da SAD nisu mogle da pokrenu ovaj program da nisu kupili tajni jugoslovenski projekat

"U ovom trejleru se sugeriše da je CIA kupila sve tajne iz jugoslovenskog svemirskog programa u martu 1961, a da je predsjednik Kenedi u maju te godine najavio slanje misije na Mjesec. To prema ovoj teoriji znači da SAD nisu mogle da pokrenu ovaj program da nisu kupili tajni jugoslovenski projekat. Međutim, sa dokumenata iz vremena administracije predsjednika Kenedija je sada uglavnom skinuta oznaka tajnosti. Možemo čuti audio snimke razgovora u Bijeloj kući, a koji su sada dostupni u biblioteci Džona Kenedija. Dostupni su čak i njegovi najpovjerljiviji razgovori sa najbližim saradnicima o svemirskom programu i odluci da se pošalje misija na Mjesec. Ta ideja je veoma pažljivo i dugo razmatrana. Naučnici su te dokumente veoma studiozno proučili i zaključili su da je veoma jasno da je Kenedi donio odluku o slanju misije na Mjesec iz mnoštvo razloga, a da nijedan nema nikakve veze sa bilo kakvim tajnim, obavještajnim podacima iz bilo koje druge zemlje", navodi Beri.

Beri smatra da je sporan i dokument koji je prikazan u trejleru koji, navodno, potvrđuje da je CIA kupila jugoslovenski svemirski program.

"Da je CIA ili bilo koja vladina agencija prikupljala informacije o svemiru od Jugoslavije, one bi vjerovatno još bile pod oznakom tajnosti. Dakle, čak i da je takav program postojao, mala je vjerovatnoća da bi se sada mogao naći bilo kakav dokaz o tome. Međutim, interesatno je da je na video snimku pokazan dokument za koji se sugeriše da je potvrda da je CIA kupila pomenuti program. U stvari, riječ je o dokumentu američkog vazduhoplovstva i jedino što je rečeno je da se radi o prevozu jugoslovenske logistike. Međutim, taj dokument nije klasifikovan, nema indikacije o njegovom postojanju, odnosno nije označen ni kao najstroža tajna niti u nekom drugom svojstvu. Kada sam analizirao ovo pitanje, pomislio sam da je možda riječ o izvještaju o transferu robe avionom iz Jugoslavije u Sovjetski Savez. Dakle, interesatna je informacija ali nam ne govori mnogo", ocjenjuje Beri.

Da li postoji ijedan razlog da se vjeruje da pomenuti snimak zaista potiče iz Jugoslavije. Da možda ne potiče iz Rusije ili SAD? Ne znam odgovor na to pitanje. Takođe, ako je snimak i originalan, da li je to zaista bilo namijenjeno za svemirski program, ili je riječ o podzemnom hangaru za avione

"Ja bih najprije postavio pitanje odakle su, zapravo, snimci. Vidio sam mnogo snimaka o sličnim objektima širom svijeta. U nekima sam i lično bio i mogu reći da su svi, manje više, slični. Da li postoji ijedan razlog da se vjeruje da pomenuti snimak zaista potiče iz Jugoslavije. Da možda ne potiče iz Rusije ili SAD? Ne znam odgovor na to pitanje. Takođe, ako je snimak i originalan, da li je to zaista bilo namijenjeno za svemirski program, ili je riječ o podzemnom hangaru za avione", kaže Lonijus.

Sličan je i stav Bila Berija:

"Prije nego što sam postao glavni istoričar NASA-e, bio sam oficir američkog vazduhoplovstva 22 godine. Sjećam se da je u vrijeme dok sam proučavao evropsku odmbrambenu politiku, Jugoslavija izgradila dosta vojnih objekata pod zemljom. U stvari, mnoga od tih podzemnih postrojenja bila su namijenjena za potrebe vazduhoplovstva i smještena u planinskim predjelima. Takođe, Jugoslavija je prililčno brdovita i teren nije podesan za velike vojne aerodrome. Na tim snimcima se vide koridori, vrata za zaštitu od eksplozije, prostor kroz koji može da prođe avion. Ne znam da li je to bilo namijenjeno za svemirski program, ali meni to liči na hangar za avione. Znamo da su jugoslovenske vlasti u to vrijeme htjele da zaštite svoje vazdušne snage od mogućeg napada.”

Lonijus smatra da je riječ o zanimljivoj teoriji zavjere koja nema mnogo utemeljenja u stvarnosti.

"Bez uvida u dokumente i dok još nisam čuo sve argumente koje autori žele da prezentuju – ne mogu da govorim o vjerodostojnosti pomenute teorije. Naravno, u interesu je autora filma da ga naprave što provokativnijim da bi privukli publiku. Međutim, interesantan je izazov kako - u okruženju gdje je provokativnost garancija za pridobijanje publike - biti odgovoran, pod pretpostavkom da ste zainteresovani za istoriju i istinu", zaključuje Lonijus.

Šta kaže autor

NIje prvi put da autor trejlera slovenački reditelj Žiga Virc diže prašinu kao u slučaju prikazivanja trejlera "Houston, we have a problem", priči "koja će nam otkriti kako je Jugoslavija za vrijeme hladog rata razvijala svemirski program koji je 1961. godine Josip Broz Tito prodao SAD, a američki predsednik Džon Kenedi je potom najavio let na Mjesec".

"Houston, we have a problem" trenutno zovemo "dokumentarna drama": Virc

Talentovani mladi reditelj je, prenosi Radio slobodna Evropa, slične reakcije izazvao i 2010. godine trailerom za film "Trst je naš", za koji je bio nominovan i za studentskog Oskara.

U intervjuu za RSE, on nije otkrio da li je i ovoga puta bila u pitanju satira, ali kaže ni sam nije očekivao toliko interesovanje.

U ovom trenutku možemo reći da 80 ili 90 odsto materijala koji je korišćen za trejler predstavlja manje ili više potvrđene činjenice, kaže Virc

"Trenutno ga zovemo "dokumentarna drama". Naravno, prikupili smo dosta informacija, ali smo svakog dana i sata u kontaktu sa novim ljudima, tako da trenutno ne govorimo o tome šta je fikcija, šta istina, šta je dokumentarno... Sada govorimo o tome šta su potvrđene, a šta nepotvrđene činjenice. U ovom trenutku možemo reći da 80 ili 90 odsto materijala koji je korišćen za trejler predstavlja manje ili više potvrđene činjenice. Dobijamo puno poziva i emailova ljudi koji su uključeni ili pak nisu uključeni u ovu priču. Ali u ovom trenutku je teško govoriti o tome sa kim smo u kontaktu zbog budućnosti projekta", kazao je on.

Priču o tome da je Jugoslavija imala svemirski program, kako je rekao, zasnovao je na pričama koje je čuo na internet konferenciji o jugoslovenskom svemirskom programu i pokušao da ih sažme u igrani film.

"Međutim, kada smo kasnije počeli istraživanje, pronalazili smo sve više i više veoma interesantnih stvari o ovom, kako ga zovemo, jugoslovenskom svemirskom programu. Kao što znate, JNA je u to vrijeme imala vrlo dobro razvijen projekat razvoja svog supersoničnog aviona, i drugih "high-tech" sredstava, o čemu je bio obaviješten i sam Kenedi. Pronašli smo mnogo snimaka i saznanja o tome na internetu, a o tome imamo dosta i drugih informacija. Zato smo odlučili da je možda bolje da napravimo dokumentarnu dramu samo o ovom jugoslovenskom svemirskom programu.

U nastavku smo sproveli dosta istraživanja i napravili ovaj trejler koji se zapravo zasniva na našim istraživanjima i materijalima koje smo pronašli. To je prije svega bilo namijenjeno potencijalnom koproducentu, ali nekako se desilo da ga je vidjelo mnogo više šire publike nego što smo očekivali", kaže on.

Bonus video: