Šansa za 10 miliona dolara: Izumite "trikoder" i vaše su

Trikoder koji treba izumiti mora da bude u stanju da prepozna set od 15 bolesti i da ne bude teži od 2,2 kilograma. Osim toga, mora da bude mobilan...
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 17:36h

Jedinstvena prilika za inovatore širom svijeta - izumite "trikoder" poput onog iz "Zvjezdanih staza" i osvojite nagradu od 10 miliona dolara!

Konkurs o nagradi "Qualcomm Tricorder X Prize" je objavljen na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu.

Trikoder koji treba izumiti mora da bude u stanju da prepozna set od 15 bolesti i da ne bude teži od 2,2 kilograma. Osim toga, mora da bude mobilan i da se njime vrlo malo, ili uopšte ne ulazi u ljudsko tijelo.

Prema tehničkom priručniku iz popularne serije "Zvjezdane staze", trikdoer je prenosivi "uređaj za otkrivanje, računanje i razmjenu podataka".

Uređaj se prvi put pojavio 1966. godine u pilot seriji "Zvjezdanih staza". Njime je ljekar iz budućnosti mogao da dijagnostifikuje bolesti kod pacijenta jednostavnim skeniranjem njegovog tijela.

Organizatori nagrade se nadaju da bi ona mogla da podstakne inovatore u svijetu da otkriju tajne tog uređaja.

"Vjerovatno sam prvi čovjek u Las Vegasu koji bi bio srećan da izgubi 10 miliona dolara", rekao je predsjednik X Prize fondacije, Piter Dajmonds.

Problem je veličina

U svijetu već postoje uređaji koji otkrivaju hemijske simptome bolesti i pomažu u dijagnoti. Ipak, smejštanje te tehnologije u uređaj veličine trikodera je zapravo pravi izazov za inovatore.

"Ono što mi koristimo u laboratoriji je veličine automobila. Pravi je izazov sve to strpati u jedan mali uređaj", kazao je profesor Džeremi Niholson, šef odsjeka za hirurgiju i liječenje od raka na londonskom Imperial Koledžu.

Izazovi koji su stavljeni pred inovatore su - šta uređaj može d otkrije, koju vrstu uzoraka može da prikupi i kako sve to smjestiti u jedan uređaj te veličine", kaže Nikolson, dodajući da, prema njegovom mišljenju, u skorijoj budućnosti niko neće osvojiti nagradu na ovom takmičenju.

Bonus video: