Mliječni put je bijele boje

Nijansa bijele boje Mliječnog puta upoređena je sa proljećnim snijegom sat nakon izlaska sunca ili sat prije zalaska sunca
0 komentar(a)
Mliječni put, Foto: Shutterstock.com
Mliječni put, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2012. 17:03h

Mliječni put je bijele boje, saopštili su naučnici na 219. susretu Američkog društva astronoma. Ta nijansa bijele upoređena je sa proljećnim snijegom sat nakon izlaska sunca ili sat prije zalaska sunca, prenosi BBC.

"Za astronome je najvažniji parametar boja galaksije. Boja nam govori koliko je galaksija stara, koje su starosti zvijezde i da li su formirane još prije milijardu godina", rekao je Džefri Njumen, profesor sa Univerziteta u Pitsburgu.

Profesor Njumen je dodao da mi možemo da vidimo samo jednu ili dvije hiljade svjetlosnih godina u nekom pravcu i ništa nakon toga.

"Najbolji opis koji vam mogu dati jeste da je to boja snijega preko kojeg se preliva sunčeva svjetlost, sat nakon što se sunce pojavi ili sat prije nego što zađe za horizont", rekao je on.

Profesor Njuman je kazao da su naši preci Mliječnom putu dali dobro ime, ali iz pogrešnih razloga.

"Tako su ga vidjeli jer naše oči pri slabom svjetlu nisu osjetljive na boje. Postoje dijelovi Mliječnog puta koji su više žuti, crveni ili plavi, ali naše oči to ne mogu da zabilježe. Međutim, osjetljivi instrumenti i fotografije mogu".

Studija je utvrdila i da je Mliječni put prema centru više žućkast, a prema krajevima plav. Prosječna temperatura Mliječnog puta je oko 4840 K, što je slično temperaturi standardne električne sijalice.

Bonus video: