Tito nije imao svemirski program

"Najviše od svemirskog programa Jugoslavija imala nekoliko vazduhoplovnih inženjera koji su otišli iz zemlje i bili u svemirskim agencijama", kaže pilot i vojni novinar
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 17:33h

Jugoslavija je razvila svemirski program koji je Josip Broz Tito 1961. godine prodao Amerikancima! Ovo je u jednoj rečenici opis iz najave projekta "Houston, We Have a Problem", koji je uradio slovenački reditelj Žiga Virc.

Koliko god simpatično zvučala ta priča ona nema veze sa stvarnošću, piše Blic, navodeić izjave stručnjaka upućenih u istoriju jugoslovenske vojske.

U najavi za film koja je juče objavljena na YouTube mreži, navodi se da je Tito u vojnoj bazi Željava, nedaleko od Bihaća, izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi.

U tom centru, nazvanom "Objekt 505", Jugoslavija je navodno razvila tehnologiju za let u svemir, a sve to na bazi tajnih zapisa pionira svemirske tehnologije Hermana Potočnika.

"Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svjetskog rata. Tehnička rješenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom", navodi se uz najavu za film.

Pred kraj 1960, CIA navodno otkriva da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir. U martu 1961. SFRJ je cjelokupni program prodala Sjedinjenim Američkim Državama. U maju 1961, američki predsjednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mjesec.

Autor navodi da trejler filma koji je postavljen na YouTube mreži postavlja samo preliminarnu hipotezu, "koju mora još da razvija i dokaže".

Petar Vojinović, pilot i vojni novinar, za Blic kaže da Jugoslavija nikada nije imala svemirski program.

"Baza Željava, koja se pominje u trejleru, nalazi se u planinama i jednostavno u njoj nema mesta za razvijanje svemirskog programa. Osim toga, ta baza nikad nije bila toliko tajna. Ta baza je jedan od najvećih projekata Jugoslavije i njena gradnja je koštala nekoliko milijardi dolara", kaže Vojinović.

On objašnjava da je aerodrom je bio napolju, na otvorenom, a avioni su ulazili unutra kako bi bili zaštićeni od eventualnog nuklearnog udara. Ta baza je uništena tokom rata u Bosni.

"Najviše od svemirskog programa Jugoslavija imala nekoliko vazduhoplovnih inženjera koji su otišli iz zemlje i bili u svemirskim agencijama", kaže Vojinović.

Trejler filma na YouTube mreži od juče bilježi blizu 100.000 prikaza

Bonus video: