Dokumentarac: Tito je prodao svemirski program Amerikancima

U dokumentarcu se govori kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava, pod konspirativnim imenom"Objekt 505"
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 11:13h

Dokumentarac "Houston, we have a problem!" slovenačkog reditelja Žige Virca čiji je trejler već objavljen, bavi se "jednom od najvećih tajni svemirske trke Hladnog rata - jugoslovenskim svemirskim programom".

"Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svjetskog rata. Tehnička rješenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom, piše uz trejler filma.

Pred kraj 1960, CIA navodno otkriva da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir. U martu 1961. SFRJ je cjelokupni program prodala Sjedinjenim Američkim državama. U maju 1961, američki predsjednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mjesec.

U dokumentarcu se "okriva kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava", pod konspirativnim imenom"Objekt 505".

Bonus video: