Andasol, najeća solarna elektrana počinje sa radom

Posljednje od 600.000 zakrivljenih ogledala je spojeno i Andalsol, najveća svjetska solarna elektrana može da počne sa radom.
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 21:05h

Prije nešto manje od mjesec dana, na pustoj andaluzijskoj visoravni zasijao je jedan impresivan primjer onoga što obnovljivi izvori energije mogu da ponude. Posljednje od 600.000 zakrivljenih ogledala je spojeno i Andalsol, najveća svjetska solarna elektrana je mogla da počne s radom.

Nezamislivo je velika i moćna, a nijedno drugo energetsko postrojenje ne izgleda ni približno slično. Prostire se preko terena koje je površinom veliko kao 210 fudbalskih igrališta, a preko ograde nije moguće vidjeti ništa drugo osim beskrajnih linija zakrivljenih ogledala. Simultano se u tišini okreću i prate sunčevu putanju kako bi ‘zarobili’ što više energije, piše Independent.

Elektrana usred ‘ničega’

Konzorcijum četiri njemačke kompanije je izabrao pustu lokaciju na jednoj španskoj visoravni, pedesetak kilometara udaljenoj od Granade na kojem su izgradile 350 milijardi eura vrijedno postrojenje Andasol. Osim što je pusta, visoravan se pokazala kao pogodna i zbog svoje nadmorske visine od 1,100 metara, što znači da je vazduh čistiji i manje turbulentan nego na nižim visinama. Upravo zbog toga se pokazalo da je na ovoj lokaciji moguće skupiti više solarne energije nego na cijelom Arapskom poluostrvu.

Od ostalih pogodnosti tu su podzemni izvori koji opskrbljuju turbine vodom i oko 2000 sunčanih sati godišnje. I pored podrške lokalnih državnih tijela ostvarenje ovog projekta nije prošlo bez problema. Direktor Anadola, Rainer Kistner se boji da bi uskoro u Španiji moglo da dođe do smanjivanja državnih subvencija za alternativne izvore energije, baš kao što se to nedavno dogodilo i u Velikoj Britaniji, gdje su smanjene na polovinu sredstava. To bi predstavljao udar na finansijsku žilu kucavicu za sve projekte ovakve vrste.

"Znamo da će u budućnosti tarife dramatično padati, govori Kistner. Ali to se ne smije odnositi na postojeća postrojenja, jer vlada mora investitorima dati određene garancije. Ne može u jednom trenutku reći da će platiti određenu cijenu, a već u idućem se samo izviniti i ponuditi samo pola od toga.

Investicije u obnovljive izvore energije pod velikim upitnikom

Međutim, nije samo solarna energija na udaru u Španiji i Britaniji, nego u cijelome svijetu. Revizori iz firme "Ernst & Young" tvrde da, ukoliko se dužnička kriza u eurozoni pogorša, u budžetima namijenjenim za finansiranje sličnih projekata mogla bi da se pojavi rupa od 45 milijardi dolara na svjetskom nivou do 2015. godine. Čak i ako se subvencije vlada ne smanje, što nije realno za očekivati, za manje od četiri godine u deset najvećih ekonomija u svijetu pojaviti će se manjak od 22,5 milijardi dolara za investicije u obnovljive izvore energije. Procjenjuje se da će od toga biti oko 5 milijardi dolara u Britaniji, a 6 milijardi dolara u Španiji.

Analitičari tvrde da će se ekonomska neizvjesnost negativno odraziti na obnovljive izvore energije, gledano dugoročno. Zemlje smanjuju subvencije da se lakše mogu nositi s deficitom, ali takvi potezi, iako opravdani, izazvati će dugoročne implikacije. Direktor Andasola Kistner tvrdi da su subvencije za obnovljivu energiju bile predmet političke rasprave o smanjenju duga Španije, ali dodaje da veliki proizvođači električne energije pokušavaju da okrive kompanije koje se bave obnovljivim izvorima kao razlog za porast cijena energije. Objašnjava da je španjolska vlada blizu bankrota, a još uvijek se primjenjuju zakoni iz vremena kada je stanje bilo sasvim u redu. Preveliki rizici jednostavno guše ulazak novih tehnologija na tržište proizvođača električne energije.

Struja za 500.000 ljudi

U međuvremenu, stvarna žrtva kao i uvijek je priroda. Proizvodnja električne energije u Andasolu smanjiće emisiju štetnih gasova za oko 500.000 tona godišnje. Uprkos tome što neki tvrde da su proizvodni kapaciteti skromni, njenih 150 megavati je dovoljno za život grada od pola miliona stanovnika.

Veći proizvodni kapaciteti se mogu zahvaliti zakrivljenim ogledalima koja se koriste umjesto fotonaponskih ćelija. Za razliku od njih, ogledala ne proizvode direktno električnu energiju, nego apsorbuju toplotu koja se zatim sprovodi i čuva u 30.000 tona soli i dovoljna je za pokretanje parnih turbina koje proizvode električnu energiju i do 8 sati nakon zalaska Sunca.

Uprkos smanjivanjima u investicijama namijenjenima za alternativne izvore energije, kompanije još uvijek traže mjesta za slične projekte. Takav je i "Desertec Industrial Initiative" koja je nedavno objavila planove za projekat solarne elektrane u Sahari.

Izgradnja 400 milijardi eura vrijednog pogona bi trebala da počnei 2015. godine u regiji Ouarzazete u Maroku. Iz njega bi se do 2050. godine moglo proizvoditi energije dovoljno za oko 15 posto potreba na prostoru Europe. Lokacija budućeg postrojenja osigurava da kolektori za samo šest sati na sunčevom svjetlu proizvedu više energije nego sve ostale solarne elektrane u svijetu za godinu dana.

Galerija

Bonus video: