Tri decenije legendarnog Commodorea 64

Do danas je ostao zaštitni znak retro kulture, a svijetom je vladao čak 12 godina dok se kompanija CES, koja ga je proizvodila i prodavala, nije raspala
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 19:38h

Slavni računar Commodore 64 poznat i kao C64 ili komodorac ovog mjeseca slavi svoj 30. rođendan. U prodaji se pojavio u januaru 1982. godine u radnjama širom SAD- a, a ubrzo i cijelog svijeta. Popularnost je stekao zbog pristupačnosti i tada niske cijene.

Broj 64 u imenu računara simbolizovao je 64 kB radne memorije. Osnovne komponente bile su 8- bitni MOS- ov procesor 6502 i zvučni čip MOS 6581 koji je uz grafički čip VIC- II bio uveliko zaslužan za uspjeh Commodorea.

Svijetom je vladao čak 12 godina dok se kompanija CES, koja ga je proizvodila i prodavala, nije raspala

Njegova zvučna kartica na sebi je imala neke muzičke programe i upravo zbog toga se on koristio za dance muziku i stvaranje remixa. Najpopularniji program na njemu je bio Kawasaki Synthesizer iz 1983. godine.

Commodore nije izdaao mnogo igrica za svoj slavni računar, ali su se za to pobrinule druge kompanije. Neke od najpopularnijih igrica bile su Delta, Commando, Impossible Mission, The Last Ninja i mnoge druge.

Da su te igrice i danas popularne dokazuje i nostalgičnaa stranica www.64apocalypse.com na kojoj možete i zaigrati svoju omiljenu igricu sa komodorca

Do danas je ostao zaštitni znak retro kulture, a svijetom je vladao čak 12 godina dok se kompanija CES, koja ga je proizvodila i prodavala, nije raspala.

Tokom 2011. godine najavljeno je da modernizovana replika slavnog komodorca kreće u prodaju. Njegovo kućište opremljeno je čak i čitačem DVD- a, a cijena mu je 595 dolara.

Bonus video: