Univerzitet gdje možete studirati putem mobilnog telefona

I Amerikanci i Evropljani se čude kada dođu na naše fakultete, jer u nastavi primjenjujemo zadnju riječ tehnologije, kaže Panić
0 komentar(a)
Blekberi, Foto: Gsm-zone.net
Blekberi, Foto: Gsm-zone.net
Ažurirano: 04.01.2012. 10:59h

Indeks Tehnološkog univerziteta u Montereju do prije nekoliko godina nije bilo moguće dobiti ukoliko prilikom upisa kandidat nema laptop. Danas je ulaznica mobilni telefon "blekberi", jer studenti mogu da budu udaljeni hiljade kilometara, ali moraju da budu u toku sa predavanjima i domaćim zadacima.

Dr Milenko Panić, "profesor emeritus" i direktor Centra za istraživanje i poslovnu saradnju sa Evropom ovog najvećeg i najskupljeg privatnog univerziteta u Meksiku kaže da je taj Univerzitet prvi u svijetu, 2008. godine uveo studiranje preko mobilnog telefona.

"I Amerikanci i Evropljani se čude kada dođu na naše fakultete, jer u nastavi primjenjujemo zadnju riječ tehnologije. Ispiti su svakog mjeseca, predavanja su obavezna, student može samo dva puta u semestru da odsustvuje jer nećemo da studiraju sedam do osam godina, već četiri i po. Naši studenti moraju da imaju 480 sati prakse i u obavezi su da jedan semestar odu u inostranstvo", kazao je inženjer elektrotehnike, nekadašnji dugogodišnji direktor „Čajevca", piše Politika.rs.

Tehnološki univerzitet je osnovala grupa biznismena 1943. godine kako bi školovali kadrove za potrebe fabrika u ovom gradu. Nalazi se na oko 1.000 kilometara od Sijudad Meksika, ka granici sa SAD. Danas je ovo univerzitetski sistem sa više od 300.000 studenata koji se školuju u 33 kampusa, ima 15 tehnoloških parkova, četiri sopstvena satelitska kanala u okviru virtuelnog univerziteta i univerzitet za zaposlene.

Akademcima su na raspolaganju bukvalno sve poznate naučne discipline, od prava do medicine, a "tehnološki" u nazivu univerziteta je zadržan kao brend. Godišnja školarina je 15.000 dolara.

Bonus video: