9 plata za mobilni

Kubancima dozvoljena kupovina i korištenje mobilnih telefona

Kubanci od sada po prvi put legalno mogu posjedovati računar, DVD i videoplejer ili mobilni telefon.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 10:25h

Novi kubanski predsjednik Raul Kastro unosi neke značajne promjene u živote svojih sunarodnika. Jedna od njih je omogućavanje pristupa potrošačkoj elektronici, tako da Kubanci od sada po prvi put legalno mogu posjedovati računar, DVD i videoplejer ili mobilni telefon.

Ove nedjelje je započela prodaja mobilnih telefona pa su brojni Kubanci proveli nekoliko sati u redovima kako bi nabavili svoj prvi mobilni telefon u životu.

Prvog dana prodaje državne prodavnice naprosto su bile zatrpane Kubancima koji su požurili po svoj primjerak telefona, i to uprkos činjenici da je za najjeftiniji model potrebno izdvojiti oko 70 dolara, tj. oko devet prosječnih kubanskih mjesečnih plata.

Velike gužve pred trgovinama u Havani svjedoče o ogromnom interesu Kubanaca za mobilnim telefonima, piše Rojters.

65-godišnji Ruben Diaz zamalo je izgubio živce čekajući. 'Ne razumijem zašto smo na mobilne telefone čekali godinama? To je pitanje koje bi se trebalo postaviti vladajućima. Isto bi se pitanje moglo postaviti i u vezi interneta, koji nam je još uvijek nedostupan', rekao je.

Kuba je zabranila prodaju mnogih električnih uređaja devedesetih godina, kada je zbog raspada Sovjetskog Saveza ostala bez milijardi dolara subvencija i nafte, što je za posljedicu imalo energetsku krizu i svakodnevno višesatno isključivanje struje.

Raul Kastro je tržište mobilnih telefon otvorio tek 2008. Do tada, samo su stranci i politički vrh smjeli da koriste mobilne telefone.

Preporučujemo za Vas