Informatička obuka Roma: Od 16 do 42 godine

Polaznici priznaju da ono što njih najviše interesuje su muzika i Fejsbuk. Predavači su željeli da im ukažu na to da računar može da posluži i za sticanje znanja
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 12:06h

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova ove godine pokazao je da 35 odsto stanovništva starije od 15 godina zna da koristi sve četiri ponuđene aplikacije (Word, Excel, Internet, provjeravanje elektronske pošte), čime se podrazumijeva da su kompjuterski pismeni.

Informatička pismenost je veća kod mlađeg stanovništva i ravnomjerno opada sa povećanjem starosne dobi, te je tako 68 odsto stanovništva uzrasta od 15 do 24 godine kompjuterski pismeno.

Ovih dana 15 Roma iz Nikšića nadograđivalo je informatičku pismenost jer je preko 70 odsto njih imalo solidno znanje poznavanja rada na računaru.

Informatičku obuku za 15 Roma po ECDL standardima organizovalo je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) u saradnji sa nevladinim organizacijama koje okupljaju pripadnike RAE populacije. Za obuku, koja je trajala deset dana, bili su zaduženi sertifikovani predavači iz Ministarstva prosvjete i sporta, a polaznici ovih dana treba da polažu ispit i dobiju odgovarajuće sertifikate.

“Ovo je još jedan od projekata kojim ovo ministarstvo želi približiti informaciono-komunikacione tehnologije svim građanima Crne Gore, tj. objasniti im prednosti korišćenja modernih tehnologija u kontekstu savremene civilizacije“, kazao je pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Radule Novović.

Fejsbuk najzanimljiviji

Popis je pokazao da 50 odsto domaćinstava posjeduje računar. Međutim, ono što se pored povećanja informatičke pismenosti mora uraditi je i svrha korišćenja računara.

“Ako uzmemo da su najveći korisnici računara studenti i srednjoškolci, onda dolazimo do toga da se računari više koriste za zabavu nego za edukaciju. Zato će primarna uloga svih nas u narednom periodu biti da se promijeni i svrha korišćenja računara. I ova obuka je u tom pravcu – da dio populacije koji iz određenih razloga nije bio u prilici da se na kvalitetan način informatički edukuje to sada uradi kako bi i RAE populacija bila uključena u proces stvaranja informacionog društva“, istakao je pomoćnik ministra.

Upravo to je i želja predavača – da računar ne bude samo sredstvo zabave, već da posluži i korisnoj svrsi – sticanju znanja.

Polaznici priznaju da ono što njih najviše interesuje su muzika i Fejsbuk, što i ne čudi ako se uzme u obzir podatak Socialbakers.com sajta da je na toj mreži 296.520 profila iz Crne Gore, što je 44,47 odsto.

“Imam računar kući i znala sam dosta toga. Nikada nijesam koristila Internet da bih nešto saznala ili naučila. Bilo je to samo zbog druženja, Fejsbuka i muzike. Sada ću koristiti Internet i da nešto saznam“, kazala je devetnaestogodišnja Sofija Gaši, jedna od dvije djevojke koje pohađaju obuku.

Sofija, koja je završila sedam razreda osnovne škole, ima dvije starije sestre i brata i svi oni su djelimično informatički pismeni. Još samo, kako reče, i da roditelje nauče.

Hasiru malo teže nego ostalima

“Ko zna, možda i budu htjeli da uče“, kroz osmijeh reče Sofija.

Njen brat od strica Hasir Gaši, koji je najstariji polaznik, ima 42 godine, dok najmlađi ima 16 godina, jedan je od rijetkih polaznika kome je računar do skoro bio nepoznanica.

Hasir Gaši

“Prvi put se sada srećem sa računarom i to je dobro. Dosta toga sam, zahvaljujući profesorima, koji su strpljivi i dobri, naučio i baš sam zadovoljan što i ja konačno znam da koristim računar“, kazao je Hasir koji je do 1984. godine živio u Njemačkoj.

Priznaje da je njemu bilo „malo teže“ nego ostalima, ali trudi se da što više toga nauči jer ne zna kada će mu se skoro pružiti slična prilika.

“Kući nemam računar, ali ima stric pa ću sada moći i ja da ga koristim jer do sada za to nije bilo potrebe. Eto, sada i ja nešto znam oko rada na računaru. Možda ovako lakše nađem posao“, kazao je Hasir.

Ranko Rakočević iz Centra informacionog sistema (CIS) na Univerzitetu Crne Gore kazao je da su polaznici prihvatili preporuku predavača i izabrali četiri modula - računari i upravljanje datotekama, obrada teksta, tabelarni proračuni i Internet i komunikacije.

“Iznenadilo me, s obzirom na ranije kurseve koje smo držali, da imaju solidnu osnovu i da veoma lako savladavaju ovo novo gradivo. Većina njih, oko 70 odsto, ima računare kući. Mnogo lakše im ide modul koji se odnosi na Internet komunikaciju nego oni koji su vezani za specifične alate poput obrade teksta u Wordu ili tabelarni proračuni u Exelu, mada su i to savladali dosta brzo i dosta uspješno. Moram ih pohvaliti jer pokazuju interesovanje za ono što im se predaje“, kazao je Rakočević koji obuku drži zajedno sa Balšom Femićem i Vladimirom Gazivodom, takođe iz CIS-a.

Galerija

Bonus video: