Robot na Mars nosi imena 128 Crnogoraca

"Insajt" je prva istraživački robot koji će sletjeti na Mars nakon "Kjuriositija" koji se tamo nalazi već sedam godina
219 pregleda 13 komentar(a)
NASA Insight, Foto: Nasa.gov
NASA Insight, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 06.05.2018. 09:01h

Istraživački robot "Insajt" koji bi trelo da utvrdi od čega se sastoji Mars lansiran je uz pomoć rakete "atlas 5" iz vazduhoplovne baze "Vandenberg" u Kaliforniji.

To je prva interplanetarna misija koja je krenula (juče u 4.05 časova po lokalnom vremenu) sa američke Zapadne obale, a raketa "atlas 5" će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine.

U letjelici „Insajt“ (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), nalazi se i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 128 imena osoba iz Crne Gore koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira se navodi da je predato nešto manje od 2,5 miliona "bording pasova", registracija okončana.

"Insajt" je dio programa NASA, a svrha istraživanja je otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema prije više od 4,5 milijarde godina.

NASA je navela da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata "Insajt" uspjeti da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji. Robot, koji bi trebalo da provede dvije godine na Marsu, posjeduje dva instrumenta koji će mjeriti "puls" Marsa, kao i aktivnosti planete.

U čipu poslatom u letjelici, uz imena iz Crne Gore, nalazi i čip sa 3.505 imena iz Hrvatske, 2.835 imena iz Srbije, 1.278 iz BiH.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a zatim slijede Indija, Velika Britanija, Turska...

Riječ je o kampanji koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na mejl NASA pošalju osnovni podaci kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi da bude dio misije.

"Insajt" je prva istraživački robot koji će sletjeti na Mars nakon "Kjuriositija" koji se tamo nalazi već sedam godina.

Ukoliko sve protekne prema predviđanjima, "Insajt" bi padobranom trebalo da se spusti na ravni ekvatorijalni dio Marsa, gdje ne bi trebalo da bude stijena koje bi mogle da onemoguće idealno prizemljenje na tri noge.

Spuštanje je planirano za 26. novembar.

Bonus video: