naprednija mreža

Crnogorski telekom potpisao ugovor sa kompanijom Huawei

Projekat je vrijedan više od milion eura i predstavlja jedan od ključnih koraka ka uvođenju LTE tehnologije tj. mobilnih servisa 4 generacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 12:33h

Crnogorski telekom je danas potpisao ugovor sa kompanijom Huawei o uvođenju novih tehnologija i unaprijeđenju prenosne mreže Crnogorskog telekoma, saopšteno je iz te kompanije.

Projekat je vrijedan više od milion eura i predstavlja jedan od ključnih koraka ka uvođenju LTE tehnologije tj. mobilnih servisa 4 generacije.

"Projekat će, uz već započetu unaprijeđenje pristupne T-Mobile mreže, korisnicima omogućiti veće brzine prenosa podataka kao i pristup broadband servisima tamo gdje do sada nije bilo moguće njihovo korišćenje, kao i na novim lokacijama i područjima. Uz to će dodatno biti povećan kapacitet prenosa i nivo pouzdanosti pristupne mreže", navodi se u saopštenju.

Ovim projektom će svim postojećim, kao i budućim, 3G stanicama, biti omogućeno uvođenje HSDPA+ sa brzinama od 21Mbps i više.

U saradnji sa kineskom kompanijom biće zamijenjana kompletna postojeća oprema za prenos mobilnog saobraćaja, opremom najnovije generacije, a biće implementiran najsavremeniji sistem nadzora mreže.

Ugovor sa Huawei-om, koji je jedan od od vodećih svjetskih proizvođača radio opreme, potpisan je na 5 godina, a predviđeno je da tokom 2012. i 2013. bude završeno 90 odsto modernizacije mreže.

Podsjećanja radi, nedavno je u saradnji sa kompanijom Erikson Nikola Tesla započela opsežno unaprijeđenje pristupne T-Mobile mreže, kojim je predviđeno da se postojeća oprema na 350 baznih stanica zamijeni najsavremenijom opremom, što će T-Mobile korisnicima garantovati da i ubuduće imaju mogućnost pristupa najnaprednijim servisima nove generacije.