Istraživački robot lansiran na Mars

Ovo je prva interplanetarna misija koja je krenula sa američke Zapadne obale, a raketa će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine
162 pregleda 1 komentar(a)
Istraživački robot, NASA, Foto: Reuters
Istraživački robot, NASA, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2018. 14:24h

NASA je lansirala raketu Atlas 5 koja u svemir nosi sondu "Mars InSight", prvog robota koji će proučavati duboku unutrašnjost Crvene planete instrumentima koji će bilježiti seizmičke aktivnosti koje, osim na Zemlji, nikada nigdje drugdje nisu mjerene.

Iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansiran je istraživački robot na Mars, koji bi trebalo da utvrdi od čega se sastoji Crvena planeta i u kojoj mjeri je njen sastav sličan Zemlji, prenosi Hina.

Ovo je prva interplanetarna misija koja je krenula sa američke Zapadne obale, a raketa će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine.

Spuštanje na Mars planirano je za 26. novembar, prenio je AP.

Robot "Insajt" ima opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Ukoliko sve protekne prema predviđanjima, "Insajt" bi padobranom trebalo da se spusti na ravni ekvatorijalni dio Marsa, gdje ne bi trebalo da bude stijena koje bi mogle da onemoguće idealno prizemljenje na tri noge.

Bonus video: