Facebook Timeline dostupan za sve korisnike

Facebook Timeline je, kada su neke stvari u pitanju, odličan: ako vas interesuje šta se radili na Facebooku tokom ljeta 2009. za to će biti potrebno samo nekoliko klikova
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 15:26h

Facebook je danas svim korisnicima omogućio prebacivanje na Facebook Timeline, koji predstavlja redizajn korisničkih profila na toj društvenoj mreži.

Stare Facebook profile, na kojima se nalazilo nekoliko informacija o korisniku i njegovim interesovanjima, zamijenilo je okruženje koje je informativnije. Facebook Timeline prikazuje izabrane trenutke iz života korisnika, i to od trenutka prijave na tu društvenu mrežu do danas.

Facebook Timeline je, kada su neke stvari u pitanju, odličan: ako vas interesuje šta se radili na Facebooku tokom ljeta 2009. za to će biti potrebno samo nekoliko klikova.

To znači da će i drugi korisnici mnogo jednostavnije dolaziti do sličnih podataka o vama. Zato je Facebook uz Timeline predstavio i alat koji se zove Activity Log i omogućava da odredite šta će se tačno pojavljivati u vašem Timelineu.

Ima tu dosta posla, ali ako želite da budete sigurni u vašu privatnost, moraćete time da se pozabavite malo.

Korisnici trenutno mogu da odaberu sedmodnevni testni period i odrede šta će se pojaviti u njihovom Timelinu, nakon čega će on postati dostupan svima.

Novi izgled Facebook profila možete da instalirate tako da odete na ovu stranicu i kliknete na 'Get Timeline'.

Poradite malo na Timelineu

Kako bi vaš Facebook profil izgledao uredno i pratio stvarnu hronologiju događaja iz života, možete da promijenite datume objavljivanja fotografija, nakon čega će one biti razvrstane tačno onako kako su se događaji u vašem životu i dešavali.

Prva stvar koju neko vidi kada posjeti neki ​​Facebook profil je naslovna slika, koja se nalazi u vrhu stranice. Da biste dodali sliku koja će da obilježi naslovnicu vašeg profila, izaberite Timeline, te potom kliknite "Add a cover".

Fotografija koju dodajete može da bude neka iz vaših postojećih galerija ili jednostavno možete da učitate novu fotografiju sa računara, ili drugog eksternog izvora.

Kada za izgled vašeg kprofila izaberete Timeline okruženje,vidjećete da će se ispod vaše slike naći i sve informacije koje ste unijeli o sebi - gdje radite, informaciej o vašem obrazovanju. statusu veze, gdje živite...

Odmah pord tih podataka, naći će se i lista vaših prijatelja, fotografije...

Opcija za postavljanje statusa je u vrhu Timelinea, odakle možete da dijelite lninkove, fotografije ili svoje misli sa drugim korisnicima Facebooka.

Uvođenjem Timeline okruženja, korisnički profili postaju mnogo organizovaniji nego ranije.

Ideja Timelinea je da postane on-line dnevnik, ali to što jednostavnije dolazite do informacija iz prošlosti može da bude mač sa dvije oštrice.

S jedne strane sjajno je to što možete da na ovaj način pratite dešavanja iz svog života, hronološki, no s druge strane, možda ne želite da tako otvoreno dijelite informacije sa trećim osobama. Prije aktivacije Timeline, podesite opciju kome će sadržaj koji pregledate biti dostupan - to je omogućeno putem male oznake koja se nalazi ispod naziva – Add The Guardian to your Timeline i, nakon što se klikne na oznaku, potrebno je odabrati opciju 'Prilagođeno'.

Otvara se opcija 'Neka ovo vide' i tu možete odabrati ko će imati pristup sadržaju koji čitate/koristite putem ove aplikacije – svi prijatelji, prijatelji prijatelja, samo određene osobe ili liste ili samo vi. Takođe, ako odaberete sve prijatelje ili neku veću grupu, uvek je moguće odabrati da neki od tih prijatelja ne mogu vidjeti vaše objave.

Preporučujemo da odaberete opciju da taj sadržaj bude dostupan samo vama i nakon toga treba kliknuti na Sačuvaj promjene i, u prozoru koji se tada pojavi, treba odabrati Add to Timeline ili Log In and Add to Timeline i aplikacija je aktivirana.

Bonus video: