Uvode se elektronski dnevnici: Roditelji će gledati ocjene svoje djece

Pored upisa ocjena i vladanja učenika, na jednom mjestu nalaziće se svi statistički podati važni za definisanje obrazovne politike
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 19:01h

Do kraja godine u svim srednjim školama biće uveden MEIS, sistem poznatiji kao elektronski dnevnik.

Preko njega će se profesorima olakšati posao, a i roditelji će uskoro moći da preko računara svakodnevno imaju uvid u ocjene svoje djece.

No, bez obzira na ovu novu bazu podataka u kojoj će se naći svaki učenik, stari dnevnici ostaju do daljnjeg. Ovo je srce edukativno-informativnog sistema zvanog MEIS.

Pored ostalog, tu će se naći podaci o zaposlenima, učenicima, nastavnim predmetima i ocjenama.

„Do kraja godine sve srednje škole će biti uvedene u ovaj sistem, a već od iduće godine počinjemo sa osnovnim školama“, kazao je Darko Kovačević iz Ministarstva prosvjete.

Iako se popularno zove elektronski dnevnik, ovaj sistem pruža mnogo više. Pored upisa ocjena i vladanja učenika, na jednom mjestu nalaziće se svi statistički podati važni za definisanje obrazovne politike.

Pored ostalog, tu će se naći podaci o zaposlenima, učenicima, nastavnim predmetima i ocjenama.

Osim toga, na raspolaganju će biti i podaco o objektima, kao što su površina kojom škola raspolaže, podaci o opremljenosti škola, računarska oprema, kabineti, finansije, obračuni plata...

Da bi podaci bili uredno unešeni, treba obučiti oko 10.000 zaposlenih u obrazovnom sistemu. Za to je zadužen IT sektor Ministarstva prosvjete. Oni treniraju školske koordinatore, koji potom znanje prenose profesorima.

„Kao i u svakoj drugoj školi, nastavni kolega koji radde 30 i više godina ili ne koriste ili veoma malo koriste računar. Međutim, ovaj projekat ih je zainteresovao, vidjeli su da će sa time imati neka olakšanja kasnije, kada nastupe klasifikacioni periodi, polugodišta, kraj godine, te da će jednim klikom miša moći da dobiju sve podatke“, kazao je Miloje Aranitović, školski IT koordinator.

Profesori i direktori škola i ostali zaposleni u obrazovnom sistemu dobili su pojedinačne šifre za pristupanje programu.

„Moj zadatak kao odjeljenskog starješine je da vodim dnevnik, koji mi omogućava da u svakom trenutku mogu da vidim ocjene u svom odjeljenju na elektronskoj pošti, kao i da preko tog dnevnika vodim zapisnike, da opomenem kolegu ako nije završio svoje obaveze...“, navodi Šaletić.

Profesori i direktori škola i ostali zaposleni u obrazovnom sistemu dobili su pojedinačne šifre za pristupanje programu.

Njima će se naknadno pridružiti i roditelji koji će imati uvid u ocjene i vladanje svoje djece. Svakako će to moći da rade i preko običnih dnevnika koji će paralelno postojati sa elektronskim.

Bonus video: