2011. je godina Androida

Kako bi obilježili uspjeh, u kompaniji Google su riješili da za narednih desetak dana, spuste cijenu nekih najpopularnijih aplikacija na svega 10 centi
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 08:20h

Kada su Lari Pejdž i Sergej Brin osnovali Google 1998, planirali su velike stvari, ali se vjerovatno nijedan od njih ne bi kladio na to da će od osnivanja Android Marketa 2008. do danas sa njihove prodavnice aplikacija biti preuzeto 10 milijardi aplikacija za mobilne telefone. Godina 2011. je godina Androida, piše The Telegraph.

Googleov besplatni, open source operativni sistem je toliko široko prihvaćen među proizvođačima širom svijeta, pa su za njega i kreirane aplikacije za najrazličitije namjene.

Korisnici Androida, kako se navodi u saopštenju kompanije, svakog mjeseca preuzmu oko milijardu aplikacija.

The Telegraph navodi da se Android aplikacije svakodnevno preuzimaju iz 190 zemalja širom svijeta. U tome prednjače korisnici iz Južne Koreje, Hong Konga, Tajvana, Sjedinjenih Država i Singapura.

(Telegraph.co.uk)

Među preuzetim aplikacijama, četvrtinu čine igre. Drugu četvrtinu zauzima grupa aplikacija među kojima su one koje su prilagođene lokalnim tržištima i putovanjima, muzičke i video aplikacije, društvene mreže, aplikacije za prilagođavanje sadržaja korisniku, aplikacije za komunikaciju...

Druge dvije četvrtine otpadaju na aplikacije za zabavu i alatke, odnosno na aplikacije koje ne pripadaju nijednoj posebnoj kategoriji.

Analitičari navode da je prodavnici Android Market bilo potrebno 22 mjeseca da dostigne broj od milijardu preuzetih aplikacija, dok je Appleovoj prodavnici App Store za to bilo potrebno 9 mjeseci. Iako je Apple u julu saopštio da je iz njegove prodavnice aplikacija do sada preuzeto 15 milijardi aplikacija, čini se da će se App Store još kratko zadržati na vrhu rang-liste. Napominjući da je prodavnici Android Market bilo potrebno svega mjesec dana da stigne od 9 do 10 milijardi preuzetih aplikacija, ti analitičari predviđaju da će Android Market do sredine 2012. godine nadmašiti App Store u pogledu broja preuzetih aplikacija.

Drugi analitičari smatraju da broj preuzetih aplikacija nije pravo mjerilo uspješnosti neke prodavnice. Po njihovom mišljenju, mnogo je važniji kvalitet preuzetih aplikacija i kvalitet same prodavnice.

Ti parametri se možda ne odražavaju na broj preuzetih aplikacija, ali mogu značajno uticati na prihod prodavnice, a samim tim i na prihod autora aplikacija, navode ti analitičari.

Kako bi obilježili uspjeh, u kompaniji Google su riješili da za narednih desetak dana, spuste cijenu nekih najpopularnijih aplikacija na svega 10 centi.

Među prvim aplikacijama čija cijene će biti snižena su Asphalt 6 HD, Endomondo Sports Tracker Pro...

Bonus video: