NASA popisala 1.000 potencijalno opasnih asteroida

Za sada ne postoji plan o tome šta bi trebalo preduzeti ukoliko bi se otkrilo da se neki asteroid nalazi na putanji prema Zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 19:38h

Oko 1.000 asteroida, dovoljno velikih da u slučaju sudara sa Zemljom izazovu katastrofalne posljedice, nalaze se u orbitama koje su relativno blizu naše planete, saopštila je Američka svemirska agencija (NASA).

NASA je u okviru projekta "Spejsgard" (Svemirska straža), 1998. godine dobila od američkog Kongresa zadatak da prati sve asteroide u blizini Zemlje koji imaju više od jednog kilometara u prečniku, te mogu da predstavljaju prijetnju za našu planetu.

Ovaj projekat je sada završen, a popisano je 93 odsto svemirskih objekata, kazala je astronom Ejmi Mainzer iz NASA laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni.

Naučnici su pomoću teleskopa WISE pronašli oko 20.500 manjih asteroida u blizini Zemlje

Prethodna istraživanja su ukazivala na postojanje između 36.000 i 100.000 ovih objekata prečnika preko 100 metara.

Nebeska tijela prečnika između 100 i 1.000 metara mogu uništiti cio jedan region, a ukoliko bi u Zemlju udarilo veće tijelo, šteta bi bila višestruko veća, objasnila je za Rojters Mainzer.

Za sada ne postoji plan o tome šta bi trebalo preduzeti ukoliko bi se otkrilo da se neki asteroid nalazi na putanji prema Zemlji.

Bonus video: