Donesi.com - još jedan servis za on-line naručivanje hrane

Izbor obroka olakšan je utiscima postojećih kupaca, fotografijama hrane i restorana...
275 pregleda 0 komentar(a)
sendvič, online dostava, dostava hrane, Foto: Shutterstock.com
sendvič, online dostava, dostava hrane, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.11.2011. 07:58h

Nakon što je crnogorskoj javnosti prošle godine predstavljen servis Dostava.me, ovih dana je sa radom počeo još jedan portal koji korisnicima omogućava da, putem interneta, naruče hranu iz restorana koji nude kućnu dostavu.

Donesi.com već više od pet godina posluje u Srbiji, Bosni Hercegovini i Makedoniji, a na crnogorsko tržište ulazi u saradnji sa podgoričkom firmom Fizis.

“Crna Gora je za nas važno tržište i zajedno sa podgoričkim partnerima svakako ciljamo na mjesto lidera u ovoj oblasti", kaže Vladan Zirojević iz Donesi.com

Na Donesi.com postoji formular gdje i čitaoci “Vijesti” mogu sugerisati dobre restorane u svom gradu

“Izbor obroka olakšan je utiscima postojećih kupaca, fotografijama hrane i restorana, a ukoliko ne možete da se odlučite u mnoštvu specijaliteta, Donesi.com daje i personalizovane preporuke korisnikovih Fejsbuk prijatelja koji su već probali restorane i hranu”, kaže Zirojević.

Naručivanje je jednostavno: korisnik izabere dio grada u kome živi, izabere restoran i hranu i klikne “Naruči!“.

Narudžbine se brzo prosljeđuju u izabrane restorane, koji ih prihvataju sa očekivanim vremenom dostave, o čemu se kupac odmah obavještava direktno na sajtu.

Putem servisa Donesi.com korisnici zasad hranu mogu da naruče samo u Podgorici. Trenutno su u ponudi restorani:

  • Gloria
  • Greek pub
  • Me Gusta
  • Piettro e Michelli
  • Pizza Caffe
  • Prague
  • Roma

Zirojević navodi da će stalno raditi na proširenju ponude, kako u Podgorici, tako i drugim, većim gradovima Crne Gore.

Dalje širenje, prema riječima Zirojevića, zavisi samo od zainteresovanosti kupaca i partnerskih restorana.

“Gdje god bude nekoliko restorana koji nude dostavu i koji žele saradnju, možemo ponuditi uslugu. Na Donesi.com postoji formular gdje i čitaoci “Vijesti” mogu sugerisati dobre restorane u svom gradu, a mi ćemo se potruditi da ih uključimo u sistem”, kaže Zirojević.

Narudžbe i putem mobilnih uređaja

Osim putem tradicionalnog sajta, hranu je sa servisa Donesi.com moguće naručiti i u pokretu, putem mobilnih uređaja. Donesi.com je i dobitnik nagrade na nedavno završenom WebFest festivalu za Android mobilnu aplikaciju za naručivanje hrane.

“Mobilni uređaji su sve važniji faktor za sve onlajn servise i mi u Crnoj Gori nudimo Android aplikaciju Donesi@Android, kao i mobilnu verziju servisa (m.donesi.com) za sve ostale mobilne platforme. Uskoro ćemo predstaviti novu verziju Android aplikacije, a potom i iPhone verziju”, kaže Zirojević.

Kada je u pitanju odnos narudžbi putem računara i na mobilne platforme, on navodi da se sa mobilnih telefona trenutno napravi “nekoliko procenata narudžbina”, ne precizirajući o kojem procentu je riječ. Zirojević, međutim, navodi da se procjenjuje kako će taj broj, u narednih nekoliko godina, dostići i 20 odsto.

Klijenti najbolja preporuka

Iako je Crna Gora tržište gdje je, prema podacima popisa, skoro polovina građana informatički nepismena, u Donesi.com navode da, u procesu uključivanja klijenata u njihov sistem, nisu imali nekih posebnih problema i, što je važnije, ne očekuju ih.

" Na sebe preuzimamo kompletan rizik, a na restoranima je da nastave da rade ono što najbolje rade - spremaju i dostavljaju odličnu hranu. Naš princip je da prve saradnje u svakom novom gradu dogovaramo s najboljim restoranima, a oni nisu najbolji samo zbog izvrsne hrane, već i zbog sposobnog menadžmenta koji umije da prepozna dobre poslovne prilike i trendove”, kaže Zirojević.

Bonus video: