Otac i sinovi kreirali Android aplikaciju koja prati kamere širom svijeta

Otac Goran programira, dok sinovi Toni i Luka rade interfejs, web stranicu i održavaju komunikaciju sa korisnicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 20:57h

Goran Kukurin i njegovi sinovi Toni i Luka su kreirali mobilnu aplikaciju koja omogućava korisnicima da prate web kamere širom svijeta.

Kukurini su iz Hrvatske, a Worldscope Webcams je njihova besplatna Android aplikacija putem koje je moguće pratiti preko 16,000 web kamera postavljenih na lokacijama širom svijeta, piše Netokracija.hr.

Otac je taj koji programira, dok je posao sinova da rade interfejs, web stranicu i održavanje komunikacije sa korisnicima. Toni i Luka su učenici I i II razreda gimnazije u Pazinu.

Porodični biznis je počeo konkursom mobilne kompanije Vipnet za izradu Android aplikacija. Naišli su na web stranicu Webcams.travel koja u beta verziji nudi pregled hiljada web kamera širom svijeta, od Finske i Njemačke do SAD-a i Japana.

Riječ je o njemačkoj kompaniji koja zainteresovanima može da da otvoren pristup svom direktorijumu web kamera za komercijalnu ili nekomercijalnu upotrebu. Uz Worldscope Webcams za Android tako postoji Buzzworksov Worldview za iPhone te WorldWebcamps za Operu.

Otac programira, sinovi rade dizajn, komuniciraju sa korisnicima (Foto: Netokracija.hr)

Kukurin i njegovi sinovi aplikaciju su razvili u relativno kratkom roku u kojemu su dobili i prve korisnike, a Worldscope Webcams aplikacija se svidjela i Webcams.travelu sa kojim danas Kukurinov Worldscope ima dogovoreno partnerstvo kako bi povrh standardnog API-ja mogli da koriste neke dodatne mogućnosti.

Worldscope Webcams je jednostavna Android aplikacija koja služi svrsi: brzom pregledu i uživanju u pogledu hiljada web kamera širom svijeta. Poglede koji vam se svide može trajno da snimi kako biste ih mogli redovno provjeravati, a najdraže možete čak da postavite za pozadinu na vašem Android uređaju. Worldscope Webcamps možete besplatno preuzeti putem Android Marketa.

Autori planiraniju da dodaju mogućnost filtriranja kamera, kao i skladištenja snimaka određenog perioda sa web kamere na Android uređaj. U posljednjoj verziji Worldscope Webcams omogućili su i dodavanje sopstvenih web kamera.

Bonus video: