Rasprava o drugoj pilotaži u Baru do 4. decembra

Sadašnji koncesionar prigovara na uvođenje konkurencije
115 pregleda 5 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.11.2018. 07:37h

Lučka uprava Crne Gore oglasila je javnu raspravu od 16. novembra do 4. decembra o koncesionom aktu za dodjelu koncesije za pružanje lučkih usluga u luci Bar.

Ovaj akt kao nacrt bio je na javnoj raspravi od avgusta ove godine, a predviđa uvođenje još jedne kompanije za pilotažu brodova u barskom akvatorijumu. Vlada je 2010. godine privatizovala firmu Pomorski poslovi, sada Ocean Montenegru, koja se bavila pilotažom u barskoj luci i dala joj koncesiju na 30 godina za ove poslove. Firmu je kupila kompanija Ocean iz Trsta.

Sadašnji koncesionar Ocean Montenegro smatra da će uspostavljanje drugog koncesionara za pilotažu - uvođenje brodova u luku Bar ugroziti bezbjednost plovidbe.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na čijem čelu je Osman Nurković, tvrde da će kvalitet usluga ostati isti i da će svi koncesionari biti kontrolisani.

Ocean Montenegro je na javnoj raspravi uputio primjedbe Ministarstvu, tražeći da se prekine postupak izdavanja nove koncesije ili da se sa njim zastane, dok se detaljno ne ispita da li je zadovoljen kriterijum javnog interesa, tehnička i ekonomska izvodljivost koncesije, kao i potencijalni uticaj koncesije na sigurnost i bezbjednost ljudi, imovine i plovidbe, kao i na životnu sredinu. Sumnjaju i da se nekom namješta posao jer u predloženom tekstu koncesionog akta nema uslova koji se tiču referenci, iskustva i kredibilnostti budućeg koncesionara.

Stručni tim Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Lučke uprave će, kako je saopšteno, po isteku roka javne rasprave, sačiniti Izvještaj sa javne rasprave.

Bonus video: