Rusi pronašli izgubljenu sondu

Evropska svemirska agencija (ESA) je uspjela da uspostavi kontakt sa ruskom sondom "Fobos", koja je 9. novembra trebalo da krene ka Marsu ali je zbog kvara ostala u orbiti Zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 19:58h

Evropska svemirska agencija (ESA) je saopštila da je njena stanica za praćenje u australijskom gradu Pert uhvatila signal sa sonde, sa kojom pune dvije sedmice nije mogao da se uspostavi kontakt, i da je informacije odmah proslijedila ruskim svemirskim kontrolorima, javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Prema podacima iz centrale ESA u Darmštatu u Njemačkoj, veza sa "Fobos-tlom" je uspostavljena u sinoć u 20.25 po griničkom vremenu.

Stručnjaci te agencije i ruski inženjeri sada zajednički traže način da održe trajni kontakt sa sondom, čija je misija da ode do marsovog mjeseca Fobos, pokupi uzorke tla i vrati se na Zemlju.

Međutim, "Fobos-Grunt" iz nekog razloga nije uspio da pokrene svoje motore, pa je poslije lansiranja iz Kazahstana 9. novembra ostao u orbiti, a sa svakim novim danom bez kontakta uvećavala se mogućnost da sonda nikada ne ode na put i da se u jednom trenutku sruši.

Na svu sreću, stanje na sondi je stabilno, i njen perigej (najbliža tačka Zemlji prilikom orbitiranja letelice) čak se blago povećao, pa je "Fobos-Grunt" sada na oko 200 kilometara od površine planete. Ako bi inženjeri uspostavili stalnu vezu sa sondom, možda bi mogao da se otkrije uzrok kvara i sonda bi eventualno mogla da se popravi.

"Fobos-Grunt"-u je ostalo još malo vremena da krene ka Marsu, jer ističe vrijeme povoljne razdaljine između dviju planeta, koje eliptično kruže oko Sunca. U najboljoj varijanti, uzrok kvara je softverska anomalija, što bi se moglo ispraviti slanjem novih komandi sa Zemlje.

U najgoroj varijanti, kvar je hardverski, a u tom slučaju sondi nema spasa. Na rusku letjelicu nakačen je i "Jinghuo-1", prvi kineski satelit koji putuje u orbitu Marsa. Projekat košta oko pet milijardi dolara.

Bonus video: