Sergej Brin donirao 500,000 dolara Wikipediji

Jedan od osnivača najpoznatijeg internet pretraživača kompanije Google Sergej Brin donirao je fondaciji online enciklopedije Vikipedia 500.000 dolara, navodi se na internet stranici fondacije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 08:48h

Sergej Brin je donirao 500.000 dolara iz Fondacije Brin-Vojčicki, humanitarne organizacije koju vode on i njegova supruga Ana Vojčicki.

Novac, ipak neće pokriti čitav godišnji budžet Vikipedije koji iznosi 28,3 miliona dolara.

Tokom ove sedmice Vikipedija je počela godišnju kampanju prikupljanja fondova i koja će trajati do januara. Na internet stranici nalazi se i apel osnivača Džimija Volisa koji je ovu stranicu osnovao 2001. godine.

Volis je u nekoliko navrata rekao da neće biti nikakvih reklama na Vikipediji.

"Trgovina je u redu. Reklama nije zlo. Ali, nije im mjesto ovdje. Ne na Vikipediji", rekao je Volis u posljednjim od svojih oglašavanja. Tokom prošlogodišnje kampanje prikupljeno je oko 16 miliona dolara.

Vikipedia je svrstana na peto mjesto najpopularnijih internet stranica koja svakog mjeseca ima više od 470 miliona posjetilaca.

Primjera radi, sajtovi koji bilježe sličnu ili mnogo veću posjećenost(Google, Yahoo) imaju i do milion servera i po oko 15.000 zaposlenih, dok čitav sistem Vikipedije funkcioniše zahvaljujući trudu svega 95 ljudi i oko 690 servera.

Ovaj humani gest Sergeja Brina samo potvrđuje tvrdnju osnivača Vikiliksa da je ovaj sajt javni dio interneta koji pripada podjednako svima kao što su biblioteke ili parkovi u stvarnom svijetu i da se svi podjednako moramo starati o njima.

Bonus video: