Ogromne solarne elektrane u svemiru

Ogromne solarne elektrane u Zemljinoj orbiti mogle bi uskoro da značajno smanje potrošnju fosilnih goriva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 09:38h

Grupa naučnika okupljenih na Međunarodnoj akademiji astronautike, tvrdi da će ovakav koncept biti 'tehnički izvodljiv' za 10 do 20 godina, a vrlo brzo bi mogao da postane i ekonomski isplativ.

'Jasno je da bi solarna energija iz svemira mogla da igra jako važnu ulogu u opskrbljivanju svijeta energijom u 21. vijeku', izjavila je ova grupa naučnika, kako prenosi Dejli Mejl.

Džon Mankins, naučnik iz NASA-e i bivši vođa konceptnih projekata pri Američkoj svemirskoj agenciji, zaslužan je za uvođenje ovog novog koncepta koji je uzburkao niz međunarodnih naučnika i organizacija.

Plan se sastoji u slanju satelita na solarni pogon . te bi prikupljao sunčevu svjetlost 24 sata dnevno. Svjetlosna energija bi se potom na licu mjesta pretvarala u električnu energiju i slala na Zemlju putem ogromih antena ili lasera koji bi na taj način opskrbljivali energetske mreže širom svijeta.

Lansirane u orbitu iznad ekvatora, elektrane bi pomoću ogromnih solarnih panela sakupljale solarnu energiju 24 sata dnevno, pretvarale je u električnu energiju, a zatim je mikrotalasnim emiterom ili laserom slale na Zemlju. Svaka od ovih elektrana bi imala raspon od nekoliko kilometara. Ovakav koncept je veliki napredak u odnosu na solarne pane na tlu, koji energiju mogu sakupljati najviše 12 sati dnevno.

Iako bi projekt ovakve vrste uskoro mogao da bite izvodljiv, procjenjuje se da bi bilo potrebno nekoliko desetina milijardi dolara da se potrebne tehnologije usavrše i sam satelit lansira.

Samim time, bilo bi potrebno da se cijela stvar finansira iz javnih budžeta i iz privatnog sektora. Skeptici tvrde da je visoka cijena samog lansiranja takođe veliki minus projektu.

Kada bi se realizovao, projekt ovakve vrste bi čovječanstvu ponudio dugoročno, obnovljivo i ekološko rješenje snabdjevanja električnom energijom.

Bonus video: