Jokić pozvao državu na zajednički rad u cilju očuvanja Kotora na listi UNESCO-a

„Ostanak ili opstanak Kotora na UNESCO listi je pitanje forme, birokratije. Očuvanje jedinstvne univerzalne vrijednosti kulturnog i prirodnog naslijeđa je pitanje suštine. Prostor Boke Kotorske nije naš, prostor Boke je naslijeđe svijeta, civilizacije, koje je nama dopalo u čuvanje“, istakao je Jokić u Crkvi Svetog duha
79 pregleda 4 komentar(a)
Dan Opštine Kotor, Vladimir Jokić, Zdenka Popović, Foto: PR Centar
Dan Opštine Kotor, Vladimir Jokić, Zdenka Popović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 21.11.2018. 16:22h

Zadržavanje statusa Kotora na listi svjetske baštine UNESCO zavisiće od države, koja će morati da donese značajne odluke u cilju očuvanja tog statusa, ocijenio je prvi čovjek tog grada, Vladimir Jokić.

On je danas, na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom obilježavanja 21. novembra Dana opštine Kotor, kazao da su status Kotora na UNESCO listi, urbanizacija i ugrožavanje jedinstvene univerzalne vrijednosti, pitanja koja i dalje opterećuju Kotor.

„Ostanak ili opstanak Kotora na UNESCO listi je pitanje forme, birokratije. Očuvanje jedinstvne univerzalne vrijednosti kulturnog i prirodnog naslijeđa je pitanje suštine. Prostor Boke Kotorske nije naš, prostor Boke je naslijeđe svijeta, civilizacije, koje je nama dopalo u čuvanje“, istakao je Jokić u Crkvi Svetog duha.

On je poručio da država mora, zajedno sa Gradom, da donese niz značajnih odluka u cilju zadržavanja tog statusa, „bez dodatnih tumačenja, striktnih i doslijednih“.

„Sada će biti Država na potezu. Ukoliko učinimo bilo što da to naslijeđe uništimo, dragi prijatelji, mi nećemo biti ispisani sa UNESCO liste, mi ćemo sebe, svjesno i umišljeno, ispisati iz reda civilizovanih naroda“, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, gradska uprava će, u narednom periodu, učestvovati u donošenju Prostorno-urbanističkog plana Opštine, što će, kako je naveo, otvoriti mogućnost za izgradnju hotela, zaštitu prostora i ukidanje moratorijuma.

„Donošenje novog sedmogodišnjeg strateškog plana razvoja grada, kupovina nepokretnosti omogućiće rješavanje decenijskih problema Grada uz poboljšanje problema saobraćaja. Nastojaćemo da se izborimo za dodjelu koncesije Luci Kotor, kao i izgradnju kompletne komunalne infrastrukture po prvi put na potezu Radanovići – Bigova“, saopštio je Jokić.

On je kazao da je prioritet gradske vlasti, koji se odnosio na rekonstrukciju, sanaciju i iskorišćavanje bedema, dao rezultat.

„U radove na rekonstrukciji i sanaciji do sada smo uložili preko 300 hiljada eura, a novom politikom naplate ulaza prihodovali preko milion eura. Ova činjenica nam otvara prostor da u narednom periodu uložimo dodatna sredstva u ovaj neprocjenjivi resurs Grada i da na taj način očuvamo ono što je cijeli svijet prepoznao kao dio svoje kulturne baštine i od prošle godine uvrstio na UNESCO listu“, istakao je Jokić.

On je naveo da su rekonstruisane postojeće i izgrađene nove saobraćajnice, na cijeloj teritoriji Opštine, najavljujući da će radovi biti nastavljeni.

„U rasvjetu na teritoriji Grada uloženo je preko 250 hiljada eura. Takođe, novi vodovodi su izgrađeni ili je njihova gradnja u toku na Trojici i u Kavču, ukupne vrijednosti od preko 600 hiljada eura, a u dijelu je završena i zamjena mreže u Dobroti, Daošinama, Kampu, Svetom Stasiju, Radanovićima, dijelu Šišića i Risna, ukupne vrijednosti preko 350 hiljada“, rekao je Jokić.

On je saopštio da je Komunalno preduzeće smanjilo dug za preko 400 hiljada eura, dok je zajednički sa Opštinom, kako je naveo, obnovljen vozni park Komunalnog preduzeća namjenskim vozilima u vrijednosti od preko 500 hiljada.

„Luka Kotor je ove godine obilježila 30 godina postojanja, a menadžment Luke Kotor je, u saradnji sa lokalnom upravom, kao većinskim vlasnikom, radio na tome da se stvore uslovi za dodjelu koncesije od strane Vlade, pa je početkom oktobra resornom ministarstvu predata sveobuhvatna dokumentacija sa zahtjevom za dodjelu koncesije Luci Kotor“, kazao je Jokić.

On je ocijenio da je Opština Kotor, uvećanjem davanja za kulturu, potvrdila titulu neformalne prijestonice kulture Crne Gore.

„Festivali i svečanosti koji su se održali u Kotoru, kao i predstave, izložbe, koncerti učinili su grad živim, grad krojen po mjeri ljudi. Organizovanjem dočeka Nove godine, drugih događaja, promocijom na stranim i domaćim tržištima Turistička organizacija Opštine Kotor je utvrdila naš grad na turističkoj mapi Mediterana“, istakao je Jokić.

On je kazao da je Opština potpisala sporazum o prijateljstvu sa Dubrovnikom, Mostarom i Ohridom, a da je, kako je saopštio, potpisan i protokol o saradnji sa Antalijom.

„Nastavili smo saradnju sa pobratimskim gradovima, upoznali nove prijatelje, ugostili smo gradove Svjetske organizacije gradova kulturne baštine, uspostavili kontakte sa gradovima na liniji kruzera poput Rodosa, Limasola, Krfa, sa kojima ćemo raditi na zajedničkoj strategiji upravljanja destinacijama“, rekao je Jokić.

On je poručio da je obaveza svih građana da se vode idejom opšteg dobra, kako bi zajedno omogućili prosperitet Kotora.

„Imamo obavezu, veću nego ikada, da se vraćamo ovim datumima, idejama i idealima koji su ih obilježili, da ih pokušamo razumijeti i primjeniti danas, ne pukim prenošenjem, nego prilagođavanjem ovih ideja vremenu, kontekstu i prostoru u kojem živimo. Tek tada će i Grad imati nade za nas, tek tada će se ideali palih za slobodu ostvariti“, istakao je Jokić.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Dragica Perović, saopštila je da obilježavanje 74. godine od oslobođenja predstavlja privilegiju sadašnjeg života grada i opstanka njegovog identiteta generacijama koje dolaze.

„Za sve ono po čemu se Kotor prepoznaje na mapi Crne Gore i svijeta, zaslužni su oni koji su svoje živote položili za oslobođenje našeg grada. Ovo je dan kada je Kotor opstao i uspio svojom tradicijom i kulturom nastaviti svoj razvoj na dobrobit svih nas koji u njemu živimo, kao i svih onih koji nam kao posjetioci dolaze“, navela je Perović.

Ona je kazala da je Kotor prepoznatljiv u svim oblastima, kao i u mnogim regionalnim i međunarodnim projektima.

„On je lider i partner u inovativnim poduhvatima, koji iz godine u godinu prima prestižna priznanja. Dostojno učvršćuje postojeće i unaprijeđuje nove vidove saradnje, a turističko interesovanje i broj posjeta se, iz dana u dan, povećava“, rekla je Perović.

Ona je istakla da je Kotor opravdano upisan u svjetsku baštinu UNESCO, kao prirodno i kulturno dobro, i da nije bez razloga, kako je kazala, nazvan „biserom Jadrana“.

„Zato i u toj poetskoj, mediteranskoj niti ima i poseban sjaj, čime se naš grad evropski pozicionira na svjetskoj mapi. Naslijeđe, vremenski tokovi i prožimanja, kulturna raznolikost, običaji i tradicionalne vrijednosti uveliko su doprinijeli da, vrijeme u kojem je Kotor sada, teži da u budućnosti bude za stanovništvo još prosperitetniji“, poručila je Perović.

Na proslavi Dana Opštine je dodijeljena nagrada „21. novembar“ Iliji Laloševiću, za, kako je saopšteno, angažovanje na proučavanju, zaštiti i prezentaciji kotorske tvrđave, kao i za njegov lični doprinos u procesu upisa kotorske tvrđave na listu svjetske kultune baštine UNESCO-e, koja se desila krajem prošle godine.

Nagrada je takođe dodijeljena posthumno Dušku Bajlu Radeviću, poznatom frizeru, edukatoru i umjetničkom direktoru "Revlon professional“ za Crnu Goru.

Dobitnik nagrade „21. novembar“, Ilija Lalošević, kazao je da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor, iako danas ne postoji, u institucionalnom okviru dao značajan doprinos u očuvanju svjetske baštine.

„Trebalo bi, u narodnom periodu, naročito nakon poslednjeg upisa kotorske tvrđave, kao posebnog objekta koji je upisan u listu svjetske baštine, povratiti ono što smo izgubili. Neophodno je i da ponovo stvorimo jedno jezgro koje će i u stručnom i u naučnom smislu dati doprinos očuvanju, zaštiti i prezentaciji kotorske tvrđave“, poručio je Lalošević.

Telegram, povodom Dana opštine, uputili su predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović i pravoslavni arhijerejski namjesnik Protojerej stavrofor bokokotorski, Momčilo Krivokapić.

Bonus video: