Zukerberg: Google i Microsoft narušavaju vašu privatnost

Širom svijeta se održavaju bojkoti Fejsbuka, a neki ljudi su se sjetili da fotografišu Zukerberga i postavljaju slike na Fejsbuk, kako bi on uvidio šta znači narušena privatnost.
0 komentar(a)
Zukerberg, Foto: AP
Zukerberg, Foto: AP
Ažurirano: 08.11.2011. 19:57h

Glavna poruka osnivača Fejsbuka Marka Zukerberga, u razgovoru sa novinarom Čarlijem Rosom, bila je da Fejsbuk nije taj koji narušava privatnost sojih korisnika, nego "Yahoo, Google i Microsoft". Zukerberg je ovom prilikom objasnio način na koji se Fejsbuk bori sa optužbama da narušava privatnost svojih korisnika.

Zukerberg tvrdi da Fejsbuk mnogo više čuva privatnost svojih korisnika, jer su oni transparentni u vezi s informacijama koje prikupe od korisnika, nego neke druge kompanije, koje te iste podatke prodaju oglašivačima. On je zatim naveo Microsoft kao jednu od kompanija koja konstantno narušava prava korisnika.

"Kada pogledate druge kompanije, recimo Google, Yahoo ili Microsoft, koji imaju pretraživače, oni takođe imaju puno podataka o vama, samo što oni to rade doslovno iza vaših leđa. I oni sakupljaju te podatke, a vi to i ne znate", rekao je osnivač Fejsbuka.

Zukerberg je nastavio da govori o tome da Fejsbuk ima samo one informacije koje korisnici odluče da podijele na mreži, za razliku od Google-a i ostalih kompanija koje sakupljaju sve moguće podatke. Dodao je da su zapravo ove firme prava prijetnja, ali da se čini da je Fejsbuk opasniji jer je transparentno šta korisnici dijele na mreži.

U drugom dijelu intervjua, šefica jednog odsjeka Fejsbuka, Šeril Sandberg je rekla da je Fejsbuk pionir u zaštiti privatnosti i da je zapravo to razlog zašto se toliko polemiše o tome. Zukerberg se osvrnuo i na njegovo poznanstvo sa Stivom Džobsom i dodao da su se oni razumjeli jer su obojica bili vizionari.

Bonus video: