Grčka bi mogla da otplati dugove solarnom energijom

Evropska unija nedavno je razgovarala s Grčkom oko mogućeg vraćanja dijela dugova kroz ustupanje solarne energije drugim zemljama članicama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 13:38h

Prema pisanju EurActiva, Evropska opštaa uprava pozvana je na razmatranje ideje koja dosad nije naišla na preveliki entuzijazam među zemljama članicama.

Prema navodima viših zvaničnika "neke njemačke kompanije su pokazale interesovaje za ovaj vid vraćanja duga. On bi dodatno dobio na snazi ukoliko se nekoliko zemalja članica uključi u inicijativu", dok iz kancelarije evropskog sekretara za energetiku Gintera Otingera javljaju da su pregovori po ovom pitanju u toku.

U poređenju sa Njemačkom, Grčka trenutno iz solarih izvora dobija 80 puta manju količinu električne energije, iako ima 50% veću insolaciju, javljaju iz grčkog ministarstva energetike.

Početkom oktobra, njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvala je na smanjivanje subvencija za solarnu energiju u Njemačkoj i veći uvoz čiste energije iz zemalja kao što je Grčka. Ovaj potez mogao bi da olakša njemačku tranziciju sa nuklearne na zelenu proizvodnju električne energije.

Njemački ministar ekonomije, Filip Rosler, je prošlog mjeseca posjetio Atinu i sa 60 poslovnih lidera istražio mogućnosti ulaganja u energetski sektor. Prema njegovoj izjavi za njemački ZDF, "Zadatak svih Evropljana je da u duhu solidarnosti pomognu Grčki ekonomski oporavak. A mi želimo da dovedemo njemačke kompanije u Grčku".

Službena Atina je prije ovih izjava već predstavila ambiciozan projekat pod nazivom Helios, kojim bi grčka proizvodnja električne energije iz solarnih izvora trebala da se poveća sa trenutnih 206 MW na 2,2 GW do 2020. i 10 GW do 2050.

Ovaj plan bi trebao da privuče više od 20 milijardi eura ulaganja i da otvori oko 30-60,000 novih radnih mjesta, ali da bi uspio prvo mora da prođe kroz složene birokratske i pravne prepreke kojih u Grčkoj ne manjka.

Pol Van Son, predsjednik udruženja "Desertec"(grade ogromne solarne elektrane u Sahari), navodi da bi se projekt Helios, osim sa birokratijom, mogao suočiti i sa nizom drugih problema kao što je vlika cijena izgradnje infrastrukture zbog brdovitog terena.

Projekt za rješavanje barem dijela dužničkih problema postoji, ali na kraju sve zavisi od toga da li će zainteresovane zemlje biti spremne da koriste procente za obnovljive izvore energije iz svojih nacionalnih programa za rješavanje Grčkog problema, kao i o tome ko će dati kreditnu garanciju za realizaciju navedenog projekta.

Bonus video: