CIA svakodnevno prati Twitter, Facebook, lokalne radio stanice...

Centar je sa praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009. godine
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 11:26h

U anonimnom industrijskom parku u Virdžiniji u skromnoj zgradi od cigle američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati tvitove širom svijeta, do 5 miliona njih dnevno. U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao "osvetoljubivi knjižničari" takođe provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radio stanice, internet chatove, odnosno sve inostrane izvore kojima se može pristupiti slobodno.

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tvita do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke porede sa lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši činovnici u Bijeloj kući kako bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ako se slučajno pitate, da, oni su, recimo, znali da će se Egipćani pobuniti, ali nisu znali kada će se to točno desiti, potvrdio je za AP direktor centra Doug Nakvin. Procijenili su da će društveni mediji u zemljama kao što je Egipat biti od velike važnosti, odnosno da će biti velika prijetnja vladajućem režimu.

Ta CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. septembra, a njen prioritet je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji stvarni broj je nepoznat javnosti, prate događanja širom svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virdžiniji mnogi analitičari su raštrkani širom svijeta u američkim ambasadama da bi se približili svojim subjektima.

Centar je sa praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009. godine

Centar je sa praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009. godine. Hiljade su tada protestovale protiv rezultata izbora na kojima je ponovo pobijedio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Direktor Nakvin je objasnio da je farsi tada bio treći najzastupljeniji jezik na društvenim mrežama.

Koliko je Centar važan pokazuje i činjenica da njihovi izvještaji gotovo svakog dana završavaju u rukama predsjednika Baraka Obame.

Galerija

Bonus video: