Internet dnevno troši 2 dosto proizvedene električne energije u svijetu

Naučnici su razvili metodu za procjenu energetskih kapaciteta svih prenosnih i stonih kompjutera, te pametnih telefona koji su povezani na internet
205 pregleda 0 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock.com
internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2011. 06:54h

Američki istraživači izračunali su da je internet odgovoran za 2 odsto ukupne dnevne potrošnje električne energije koju proizvede ljudska civilizacija, objavili su u svom naučnom radu "Prodor interneta u život čovječanstva" naučnici sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Naučnici su razvili metodu za procjenu energetskih kapaciteta svih prenosnih i stonih kompjutera, te pametnih telefona koji su povezani na internet. U proračun je dodata i potrošnja energije svih servera, rutera i druge mrežne opreme koja radi na održavanju globalne internet mreže.

Zatim je u sve to uračunata potrošnja energije povezana sa proizvodnjom tih uređaja (4,5 gigadžula za jedan kompjuter i jedan gigadžul za smartphone), te koliko energije potroše tokom upotrebe (3 i 2 gigadžula, respektivno). U proračun su uključeni i troškovi povezani sa radom antena i optičkih kablova neophodnih za prenos internet saobraćaja.

Rezultat je, u prilično gruboj procjeni, iznosio od 170 do 307 gigawatta dnevno, a kako je ukupna dnevna potrošnja energije čovječanstva oko 16 terawatta, zaključak je da na Internet otpada oko 2 odsto potrošnje električne energije, odnosno svakih pedeset watta.

Bonus video: