Kako se zapravo kreće Googleov autonomni automobil?

Google jeste objavljivao neke detalje i video snimke o svom projektu, ali ovog puta nije bio previše škrt u slici i riječi
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 07:38h

Googleov projekat automobila sa automatskim vozačem narastao je tokom vremena u jedan od najvećih poduhvata ove kompanije. Do sada je njegova flota autonomnih vozila prevalila preko 300.000 kilometara, u Nevadi je usvojen zakon kojim se dozvoljava robotizovano upravljanje kolima, a u avgustu je zabilježen i prvi saobraćajni udes u kome je učestvovalo vozilo kojim ne upravlja čovjek već softver, piše Mikro.

Doduše, ispostavilo se da je udes skrivio jedan član tima koji nadzire vožnju, jer je u nezgodnom trenutku isključio autopilot, pa se jedan Googleov automatizovani (Tojotin) Prijus kucnuo sa drugim koji je bio zaustavljen.

Kako ovaj automatizovani sistem uspijeva da se zaustavi na crvenom svjetlu ili izbjegne da udari u pješaka nije se znalo sve do prošlog mjeseca, kad su profesor Sebastijan Trun sa Stenforda, koji je vodio razvoj samoupravljivog vozila, i Googleov inženjer Kris Urmson, održali predavanje u kome su otkrili kako to vozilo radi. Predavanje je održano u San Francisku na međunarodnoj IEE konferenciji posvećenoj inteligentnim robotima i sistemima i na njemu su Sebastijan i Kris pokazali i video snimke iz kojih se vidi kako računar koji upravlja vozilom vidi svijet oko sebe.

Ruku na srce, Google jeste objavljivao neke detalje i video snimke o svom projektu, ali ovog puta nije bio previše škrt u slici i riječi. U središtu sistema je Velodyne laser sa 64 zraka montiran na krov, koji skenira i snima laserska mjerenja kako bi napravio 3D model svijeta oko sebe i koreliše ga sa mapama u visokoj rezoluciji. Zahvaljujući tome kreira pravce kretanja kojima se izbjegavaju prepreke i poštuju saobraćajni propisi.

Vozilo je opremljeno i radarom, GPS uređajem, inercijalnom mjernom jedinicom i drugim senzorima koji ga drže na putanji i obezbjeđuju da ima predstavu o svom okruženju u krugu od 360 stepeni. Programirano je da bude krajnje učtivo, tako da se zaustavlja pred svakim pješakom koji prelazi ulicu i strogo poštuje saobraćajne znake, ali kad zatreba umije da bude i agresivno prema onim vozilima koja se ne pridržavaju osnovnih pravila, recimo onog o prvenstvu prolaza.

Detaljnije pogledajte ovdje.

Bonus video: