Praćenje rada srca u realnom vremenu - na mobilnom telefonu

Uređaj obezbjeđuje automatsku analizu i čim naiđe na alarmantne podatke odmah ih u komprimovanom obliku šalje doktoru, koji zato ne mora da pregleda sate i sate snimljenih podataka
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 13:00h

Bolesti srca su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešći uzročnik smrti širom svijeta, jer su odgovorne za 70.000 do 100.000 iznenadnih smrtnih slučajeva svake godine.

Kod srčanih napada ključni parametar sprečavanja smrtnog ishoda je vrijeme, a novi uređaj koji su razvili istraživači sa univerziteta u Lozani služi da otkrije pojavu srčanih anomalija u što ranijoj fazi.

Istraživači iz laboratorije za ugrađene sisteme i laboratorije za telekomunikaciona kola Politehničkog univerziteta u Lozani (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL) razvili su maleni neinvazivni bežični uređaj koji se povezuje na pametni mobilni telefon i upozorava pacijenta i ljekara čim detektuje anomalije u radu srca, tako da se u veoma kratkom vremenu mogu preduzeti odgovarajauće medicinske mjere.

Uređaj pripada novoj generaciji ugradivih sistema koji su inteligentni i autonomni i zapravo je bežična mreža tjelesnih senzora (Wireless body sensor network, WBSN) koja nadzire biološke sisteme u ljudskom tijelu. Sačinjavaju ga senzori koji se postavljaju na kožu, ZigBee radio modul i čip optimizovan za analiziraje i obrađivanje bioloških signala. Pošto su sve komponente minijaturne veoma je lagan i troši veoma malo struje.

Uređaj nadgleda rad srca u realnom vremenu i zahvaljujući složenim algoritmima otkriva anomalije u njegovom radu i omogućava njihovo analiziranje. Čim detektuje problem šalje informaciju na korisnikov telefon, a ona se odatle SMS porukom ili e-poštom prosljeđuje medicinskom osoblju koje u slučaju potrebe može odmah da interveniše.

"Sistem prikuplja veoma pouzdane i precizne podatke, opremljen je veoma efikasnim sistemom za filtriranje šuma, a na baterije radi tri do četiri nedjelje“, kaže profesor David Atienca, čelnik laboratorije za ugrađene sisteme.

"Što je najvažnije, uređaj obezbjeđuje automatsku analizu i čim naiđe na alarmantne podatke odmah ih u komprimovanom obliku šalje doktoru, koji zato ne mora da pregleda sate i sate snimljenih podataka.“

Pošto je mali, lagan i lako se koristi, a neprekidno prati rad srca tako da se analiza njegovog stanja može obaviti bilo gdje, doktorima je veoma zanimljiv, mada zahtijeva još testiranja u realnim uslovima. Atienca kaže da su moguće i druge primjene, na primjer nadziranje performansi sportista ili praćenje fizičke aktivnosti gojaznih osoba, što je tema španskog projekta Pronaf.

EPFL zato učestvuje u projektu Evropske unije nazvanom Ledeno srce (IcyHeart), čiji je cilj da se razvije ultrakompaktan, jeftin i neinvazivan sistem koji autonomno i daljinski nadzire čitav niz zdravstvenih indikatora. Novi uređaj je i dio istraživačkog projekta Anđeli čuvari (Guardian Angels), čiji je cilj da se razviju uređaji za ličnu pomoć koji će ljudima pomagati da se cijelog vijeka staraju o svom zdravlju.

Bonus video: