Zašto naši računari najčešće govore ženskim glasom?

Prema nekim izvorima, ženski glasovi su se počeli koristiti u sistemima za navigaciju jer su se upravo ženski glasovi isticali među zbrkom glasova - pilota
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 17:51h

Zašto naši računari najčešće imaju ženske glasove? Zbog čega muškim glasom uvijek govore "računari-negativci", poput slavnog "HAL 9000" iz Kjubrikove "Odiseje u svemiru", dok računari kojima je zadatak da pomognu i ugode čovjeku redovno imaju ženske glasove?

Čak je i Siri, novi virtualni pomoćnik korisnika iPhonea, žena. Ili barem tako zvuči...

No već i to je dovoljno nekim korisnicima koji su je počeli zasipati pitanjima poput "Što imaš na sebi?", o čemu su ponosno pisali na raznim blogovima i forumima. Siri samo zbunjeno odgovara: "Zašto me svi to pitaju?"

Bizaran izuzetak morao je da napravi BMW nakon negativnih reakcija vozača, koji nisu mogli da podnesu da im uputstva daje žena

Je li razlog biološke prirode? Kako za CNN otkriva profesor na Univerzitetu Stenford Kliford Nes, puno je jednostavnije pronaći ženski glas koji svi vole nego muški.

Opšte je poznato kako ljudski mozak više voli ženske glasove, objašnjava Nes. Istraživanja pokazuju kako mozak na taj način počinje da se razvija već u materici, te kako fetus reaguje na glas svoje majke, dok na glas oca i drugih ženskih osoba nema reakcije.

Drugi razlog bi mogao da leži u istoriji. Posao telefonskih operatera uobičajeno je bio rezervisan za žene, pa su se korisnici jednostavno navikli na njihove glasove.

Osim toga, prema nekim izvorima, ženski glasovi su se počeli koristiti u sistemima za navigaciju jer su se upravo ženski glasovi isticali među zbrkom glasova - pilota.

To se nije promijenilo sve do danas, pa sistemi za navigaciju gotovo uvijek govore ženskim glasom.

Zanimljiv i pomalo bizaran izuzetak morao je da napravi njemački BMW, i to nakon negativnih reakcija revoltiranih vozača, koji nisu mogli da podnesu da im uputstva daje žena!

Galerija

Bonus video: