Apple svrgnut sa trona, Samsung zauzeo prvu poziciju na tržištu pametnih telefona

Mashable upozorava dau određivanju vodeće kompanije treba razlikovati podatke o broju isporučenih u odnosu na broj prodatih telefona
0 komentar(a)
Samsung, Foto: Reuters
Samsung, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2011. 19:21h

Kompanija Samsung je tokom posljednjeg kvartala prestigla Apple i zauzela vodeće mjesto na tržištu pametnih telefona, izvještaj je The Wall Street Journala.

Apple je, prema navodima, u tromjesečnom razdoblju koje je završilo krajem septembra prodao nešto više od 17 miliona iPhone telefona, dok je Samsung, prema nepotvrđenim informacijama, isporučio oko 20 miliona svojih pametnih telefona.

Što se Applea tiče, analitičari su predviđali da će ta kompanija prodati između 19 i 20 miliona pametnih telefona, ali ih je prodato "samo" 17,1 miliona, što je uticalo i na manji prihod od očekivanog pa je cijena dionica pala nakon objave finansijskih rezultata.

Naravno, ovdje nije riječ o smanjenju potražnje za iPhoneom, već su iz Applea za ovakve rezultate "optužili" brojne glasine o iPhoneu 5 zbog čega su mnogi odustali od kupovine iPhonea 4 i sačekali izlazak novog modela.

Brojka od Samsungovih 20 miliona se odnosi na isporučene, a ne prodate telefone, dok Apple objavljuje broj prodatih telefona

Na Mashabelu upozoravaju na jedan detalj na koji treba pripaziti prilikom određivanja vodeće kompanije na tržištu, a to je broj isporučenih u odnosu na broj prodatih telefona. Tako se brojka od Samsungovih 20 miliona odnosi na isporučene, a ne prodate telefone, dok Apple objavljuje broj prodatih telefona.

Pitanje je kako će se situacija na ovom tržištu kretati u budućnosti te bi, s obzirom na rekordnu prodaju iPhonea 4S u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, Apple ponovno mogao da zauzme prvo mjesto na smartphone tržištu, dok će Samsung pored modela Galaxy S2 pred božićno šoping razdoblje imati još jedan jak adut – Galaxy Nexus koji će raditi na novoj verziji Androida.

U budućnosti bi se u borbu za prvu poziciju na tržištu pametnih telefona, osim Applea i Samsunga, mogla ponovno uključiti i Nokia koja će sljedeće sedmice predstaviti prve telefone koji će raditi na Microsoftovom Windows Phone operativnom sistemu koji bi za nekoliko godina trebalo da preskoči Apple i njegov iOS.

Bonus video: