Stigao je Android 4.0. Evo šta vam nudi...

"Sendvič-sladoled" nudi i kontrolu protoka podataka prema mobilnim mrežama
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 18:42h

Kompanija Google je objavila i četvrtu verziju Androida, operativnog sistema za mobilne uređaje. Android 4.0 nazvan je "Ice Cream Sandwich", a njegova najupečatljivija novina je mnogo bolji korisnički interfejs.

Uveden je novi font, nazvan Robota, prilagođen ekranima visoke rezolucije. Kao novost za mobilne telefone su uvedene i virtuelni softverski tasteri u sistemskoj traci, i to za tastere Back, Home i Recent App.

Jedan od najvećih Androidovih atributa je uvijek bio multitasking, što je poboljšano uvođenjem Recent App tastara, udruženog sa popisom aplikacija na popisu u sistemskoj traci.

Aplikacije će moći da se zatvaraju brže, samo pomjeranjem sa trake. Dodatne mogućnosti su pregled notifikacija, kao i pristup kameri, dok je uređaj zaključan.

Interaktivne notifikacije su još jedno poboljšanje, a pomoću njih će korinik moći da vidi dolazeće poruke, pušta muziku i ažurira aplikacije.

Na početnom displeju sada je i 'Favorites' traka, na koju korisnik može da doda sve, od aplikacija do datoteka... što želi da mu je pri ruci stalno.

'Favorites' traka će biti vidljiva na svim početnim ekranima.

Tu je i nova virtuelna tastatura, koja je u odnosu na prethodnu preciznija i tačnija, a tu je i novi spell-checker.

"Sendvič-sladoled" nudi i kontrolu protoka podataka prema mobilnim mrežama. Grafovima se prikazuju količine saobraćaja ostvarenog preko svake mreže na koju je uređaj povezan, bilo mobilne ili Wi-Fi. Za svaku aplikaciju će biti moguće očitati koliko podataka vuče sa mreže.

Nova integrisana aplikacija 'People', umrežiće liste kontakata. Postojeću listu moguće je upariti sa društvenim grupama, ili profilima sa društvenih mreža, sve kako bi bilo mnogo lakše doći do ljudi, i kroz što je moguće više kanala.

Na kraju, tu je i stavka za koju je Google objavio kako neće razvijati, baš što se tiče društvenih mreža. Riječ je o prepoznavanju lica, pa korisnik može da otključa telefon svojim licem.

Bonus video: