Postavite "touchscreen" bilo gdje

Ako ste u prepunom autobusu i niste u mogućnosti da izvadite telefon iz džepa da biste ubrzali pjesmu koju slušate, možete jednostavno zatresti nogom oslanjajući se na nožne prste
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 19:19h

Majkrosoft je ponudio rješenje za sve one koji smatraju da je veće uvijek bolje i koje je uvijek nervirao mali displej na mobilnim uređajima.

"OmniTouch" i "PocketTouch" su tehnologije koje koriste projekciju i senzore za kreiranje displeja osjetljivih na dodir na doslovno bilo kojoj površini.

Ova tehnologija dolazi iz laboratorije u Redmondu, sjedištu kompanije Majkrosoft.

Američki naučnici Hrvoje Benko i Skot Saponas iskoristili su tehnologiju Majkrosoftovog dodatka "Kinect" i mobilne, odnosno džepne projektore, kako bi stvorili tehnologiju koja bi riješila problem manjka prostora tako što bi se mogla iskoristiti bilo koja ravna površina.

Koristeći minijaturni mobilni projektor koji se pričvrsti na rame i senzor koji poput "Kinecta" može da odredi dubinu, "OmniTouch" stvara "multitouch" interfejs kojim korisnici mogu da komuniciraju uz pomoć prstiju.

Možda ćemo uskoro vidjeti Xbox igre koje se montiraju na rame

Na primjer, ako ste u restoranu u većem društvu i želite da podijelite račun na jednake dijelove, jednostavno možete projektovati kalkulator na površinu stola, te tako svi mogu da vide što radite.

Korisnici mogu čak dijelove svog tijela da učine osjetljivim na dodir i tako obaviti telefonski razgovor ili poslati mejl.

Uređaj koji se montira na rame je trenutno prilično glomazan, međutim u bliskoj budućnosti bi i to trebalo da bude riješeno.

"PocketTouch" je znatno diskretniji izum, jer korisnicima omogućava komunikaciju sa displejem mobilnog uređaja dok im se isti nalazi u džepu.

Koristeći grupu senzora koji mogu da detektuju dodir čak i kroz tkaninu, "PocketTouch" omogućava slanje SMS poruka i interakciju sa muzičkom aplikacijom preko gestova ili ispisivanjem simbola prstom preko tkanine džepa.

Recimo, ako ste u prepunom autobusu ili vozu i, usljed gužve, niste u mogućnosti da izvadite mobilni telefon iz džepa kako biste ubrzali pjesmu koju slušate, možete jednostavno zatresti nogom oslanjajući se na nožne prste.

Navedene tehnologije imaju vrlo zanimljive primjene. Možda ćemo uskoro vidjeti Xbox igre ili dodatke za igranje koji se montiraju na rame, kako bi korisnik mogao da upravlja igrom.

Galerija

Bonus video: