U Podgorici prezentovana nova verzija Ubuntu OS

Tokom prezentacije je otvoreno i pitanje u vezi sa virtualizacijom Ubuntu OS na Univerzitetu, što bi studente uvelo u svijet besplatnog i softvera otvorenog koda
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 15:16h

Crnogorska Ubuntu zajednica bila je nedavno dio globalnog događaja – dočeka novog Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot operativnog sistema.

Okupljanje ekipe u Podgorici i prezentacija su organizovani u isto vrijeme sa ostalim Ubuntu 11.10 Release događajima u svijetu.

Prezentacija je održana u prostorijama rektorata Univerziteta Crne Gore. Tokom prezentacije je otvoreno i pitanje u vezi sa virtualizacijom Ubuntu OS na Univerzitetu, što bi studente uvelo u svijet besplatnog i softvera otvorenog koda.

Ubuntu je popularna distribucija slobodnog operativnog sistema GNU/Linux. Ubuntu se aktivno razvija i nova, unaprijeđena izdanja se pojavljuju redovno na svakih šest mjeseci. Ubuntu je moguće probati i koristiti i bez instalacije na hard disk. Takođe, moguća je instalacija uporedo sa postojećim operativnim sistemima koje korisnik ima na računaru.

Ubuntu zajednica Crne Gore je počela sa radom 2007. Prva lokalna Ubuntu prezentacija je održana u Podgorici godinu kasnije, uz pomoć tima iz Srbije. Godine 2009, u Baru je održan doček Ubuntu 9.04 verzije sinhronizovano sa istim događajem u svijetu. Iste godine, zajednica je popularizaciju Ubuntu OS nastavila formiranje grupe na Facebooku, a nedavno je, simbolično na Dan slobode softvera (17. septembra) predstavljen i novi web sajt www.ubuntu-me.org.

Na sajtu je, pored osnovnih informacija o Ubuntu operativnom sistemu i njegovim različitim verzijama, objavljen i vodič za prelazak sa Windowsa.

Ubuntu zajednica Crne Gore okuplja oko 30 aktivnih članova. Postavljanjem sajta i wiki stranice, u zajednici očekuju da će u narednom periodu uspjeti da motivišu korisnike iz Crne Gore da budu aktivniji i više koriste besplatan i softver otvorenog koda.

Galerija

Bonus video: