Crnogorci najčešće šalju telegrame saučešća i poneku ružu

Servis Web telegrama, odnosno predaja telegrama preko interneta, uveden je prvenstveno sa ciljem da se usluga dodatno približi korisnicima
1126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 16:05h

Od oko 14.500 telegrama koji preko Pošte Crne Gore budu poslati tokom mjeseca, najveći broj njih su telegrami saučešća, kazala je PR menadžerka Pošte Vesna Goljević-Novović.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja telegrama koji se šalju na mjesečnom nivou, 7.000 se odnosi na unutrašnji, 3.500 na međunarodni, a 4.000 telegrama su oni koji su ka Crnoj Gori poslati iz inostranstva.

Najčešće se šalju telegrami saučešća. Kada su u pitanju poklon telegrami, pošiljaoci najradije biraju cvijeće. Cijena jedne ruže je 3,6 eura, a ako se neko odluči za devet ruža, platiće za njih 32,4 eura... Najveći broj primalaca i onih koji šalju telegrame koristeći uslugu Pošte Crne Gore, su korisnici iz Podgorice.

Telegrami koje svakog mjeseca šalju korisnici iz Crne Gore, mogli su donedavno da se šalju sa šaltera Pošte Crne Gore, putem telefona ili, za one koji su korisnici usluga Telenor mreže, slanjem SMS-a.

Pošta je nedavno predstavila novu uslugu – Web telegram, pa će korisnici zahvalnost, saučešće... moći da upute i putem interneta.

„Servis Web telegrama, odnosno predaja telegrama preko interneta, uveden je prvenstveno sa ciljem da se usluga dodatno približi korisnicima, te da se obezbijedi bolja dostupnost van granica Crne Gore”, kazala je Vesna Goljević-Novović, PR menadžerka Pošte.

Pošta Crne Gore u svojoj ponudi ima obične, luksuzne i telegrame sa poklonom. Kada je riječ o međunarodnom saobraćaju, za sada, moguće je slati samo obične telegrame. Luksuzne telegrame i telegrame s poklonom moguće je slati na teritoriji Crne Gore.

„Usluga Web telegrama je, kada je riječ o cijenama, rokovima i opcijama, ostala potpuno ista u odnosu na našu tradicionalnu uslugu telegrama, proširena je samo u odnosu na mogućnost slanja”, objašnjava Goljević-Novović.

Usluga slanja telegrama putem globalne mreže dostupna je preko sajta Pošte – www.postacg.me. Nakon izbora dijala sajta sa kojeg je moguće slanje telegrama, korisnik vidi dvije forme koje se odnose na pošiljaoca i primaoca.

Forma je prilično jednostavna i od korisnika se zahtijeva unos određenih podataka, od kojih su neki obavezni: ime i prezime, adresa i broj telefona, mjesto, država – i u dijelu koji se odnosi na osobu koja šalje telegram, i u dijelu koji se odnosi na onog kojem je telegram upućen.

Slanje luksuznih i poklon telegrama moguće je isključivo na teritoriji Crne Gore. Tako se, prilikom izbora grada za primaoca, na stranici automatski otvaraju obrasci telegrama koje je moguće poslati, odnosno ilustracije poklona koje pošiljalac može uputiti kome želi. Ukoliko želi poslati telegram van Crne Gore, korisnik neće dobiti te opcije, jer je u međunarodnom saobraćaju moguće samo slanje običnih, tekstualnih telegrama.

Web telegram se može poslati iz bilo koje zemlje na svijetu, prema bilo kojoj destinaciji.

Nakon unosa podataka o primaocu i pošiljaocu, korisnik unosi tekst telegrama u polje predviđeno za to. Prilikom unosa sadržaja, korisnik će dobiti i informaciju o broju riječi koje su unesene, kao i cijenu telegrama. Plaćanje telegrama koji se šalju putem interenta obavlja se karticama ili fakturom.

Korisnik na webu može da definiše i datum uručenja telegrama, pa njegovo slanje može biti danima unaprijed isplanirano.

Bonus video: