Umro Stiv Džobs, osnivač kompanije Apple

Kompanija Epl objavila je na svom sajtu kratku vijesti o smrti svog utemeljivača i donedavno generalnog direktora
277 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 08:24h

Stiv Džobs (Steve Jobs), osnivač kompanije Epl (Apple) i njen bivši glavni rukovodilac, preminuo je u 56. godini, saopšteno je rano jutros.

Džobs je izumio i majstorski reklamirao sofisticirane "spravice" koje su izmijenile svakodnevicu - počev od kućnog računara (PC) preko ajpoda (iPod) do ajfona (iPhone).

Kompanija Epl je saopštila da je Džobs umro u srijedu popodne, ali nije navela uzrok smrti. Međutim, stručnjaci smatraju da je preminuo od rijetkog oblika raka pankeasa koji mu se vratio.

Kako je saopšteno iz Epla, "Stivova briljantnost, strast i energija bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unaprijedile živote svih nas. Svijet je neizmjerno bolji zahvaljujući Stivu".

Džobs se 2004. godine borio sa rakom a prije dvije godine presađena mu je jetra pošto je uzeo odsustvo zbog zdravstvenih problema koji nisu bili objašnjeni.

Odsustvo je uzeo i u januaru, treći put otkako su njegovi problemi sa zdravljem počeli, a šest mjeseci kasnije povukao se sa mjesta glavnog rukovodioca Epla i tu funkciju je lično predao Timu Kuku (Tim Cook).

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je među običnim ljudima, pa je na primjer firzer iz San Franciska Skot Robins (Scott Robbine) dojurio u lokalnu prodavnicu Eplovih proizvoda čim je čuo tužnu vijest.

"Za neke ljude to je kao da je umro Elvis Prisli (Presley) ili Džon Lenon (John Lennon) - to je velika promjena u našemm dobu. To je kraj jedne ere, kraj Epla kakvog smo poznavali. To kao da je kraj pronalazača", rekao je Robins (34).

Ispred sjedišta Epla u Kupertinu, tri zastave su u znak žalosti spuštene na pola koplja - zastava SAD, zastava savezne države Kalifornija i zastava Epla.

Vijest o Džobsovoj smrti pojavila se dan pošto je kompanija predstavila svijetu svoju najnoviju verziju ajfona.

Džobs je pokrenuo Epl u jednoj garaži u Silikonskoj dolini, 1976. godine zajedno sa prijateljem iz srednje škole.

Deceniju kasnije je izašao iz firme, a 1997. godine se vratio da je spasi, i upravo od tada je Epl prerastao u najunosniju tehnološku firmu na svijetu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 351 milijardu dolara. Gotovo svo to bogatstvo stvoreno je otkako se Džobs vratio.

Džobs je kultivisao i održavao Eplov kontrakulturni senzibilitet i politiku minimalističkog dizajna, i na tržište je stalno izbacivao nove senzacionalne produkte - čak i u vrijeme recesije iz posljednjih nekoliko godine, a uprkos svom sve slabijem zdravlju.

Ključno je doprineo da se kompjuter, od spravice koju vole opsjednuti pojedinci pretvori u svakodnevnu potrepštinu modernog čovjeka - i na poslu i kod kuće. Istovremeno, Džobs je sa ajpodom i ajfonom unaprijedio stvari u oblasti mobilne telefonije i muzičke industrije.

Vjerovatno je najznačajnije njegovo dostignuće ajpod, koji se pojavio 2001. godine pod marketinškim sloganom "Hiljadu pjesama u vašem džepu".

Kinezi na internetu odaju počast Stivu Džobsu

Kinezi su do četvrtka u podne na internet postavili blizu 35 miliona mikroblogova u znak sjećanja na osnivača Epla (Apple) Stiva Džobsa (Steve Jobs), kome počast odaju i brojne mušterije ispred Eplovih prodavnica u Kini.

Eplovi proizvodi veoma su popularni u Kini, čiji stanovnici satima čekaju u redovima da kupe novitete te kompanije.

"Bio je veliki čovjek, treba da ga se sjećamo", kazao je Frans presu neimenovani muškarac koji je u rukama nosio Džobsovu fotografiju i buket bijelih ljiljana i dodao da je sat vremena putovao automobilom kako bi došao u Eplovu prodavnicu u Šangaju.

"Gospodine Džobs, srećan Vam put. Vaši proizvodi su promijenili svijet. Vaša misao uticala je na cijelu jednu generaciju", kazao je Kaj-fu Li, bivši direktor Gugla u Kini i osnivač kompanije za nove tehnologije Inovejšen vorks (Innovation Works).

"Velika zvijezda jedne generacije je otišla", kazao je Džang Jaćin, predsjednik Grupe za istraživanje i razvoj Majkrosofta u Aziji i Pacifiku.

Među 35 miliona poruka na sajtu za mikroblogovanje Sina Veibo, na kojem je otvorena posebna stranica za Džobsa, Džao Žonglijang je naveo da će "i dalje podržavati Epl, jer je unio boje u naš život".

Strast Kineza prema Eplovim proizvodima dovela je i do nastanka brojnih falsifikata, uključujući pojavu telefona "iPhone 5", što je model koji se još (u originalu) nijee pojavio na tržištu.

U Kini ima 500 miliona korisnika interneta. Oni su postavili više od 200 miliona mikroblogova, koji su postali značajan izvor informacija, dok su tradicionalni mediji pod kontrolom države.

Bonus video: