Vrli novi FB: Jedan klik i prijatelji će znati koji sajt otvarate

Izgled je posljednja stvar u Timelineu oko koje korisnici moraju da brinu. Probleme i brige će im zadavati brojne \'zamke\' zbog kojih bi mogli i da se obrukaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 12:45h

Počinje testiranje velike novosti na Fejsbuku. Za neupućene i manje upućene, radi se o sljedećem: dijeljenje sadržaja sa stranica povezanih sa Fejsbukom je sada još brže i lakše. Više nema potrebe za odabirom opcije 'like' kako biste nešto podijelili sa prijateljima.

Potrebno je samo odabrati opciju 'Dodaj u Timeline' na nekoj stranici ili aplikaciji, i ta će aplikacija imati dozvolu da podijeli vašu aktivnost sa prijateljima. Koje aktivnosti? Sve. Od čitanja članaka, gledanja filmova, pregledavanja fotografija, slušanja muzike... ili bilo koje druge aktivnosti koju korisnik rade na nekoj internet stranici ili aplikaciji.

U prevodu, vidjeli biste ukoliko neki od vaših prijatelja čita članak o navodnoj romansi Silvija Berluskonija i Podgoričanke Katarine Knežević, ili ako je bio na stranici o polno prenosivim bolestima.

Žal za mladost

"Niko ne kaže da je automatsko dijeljenje loša ideja, ali ljudi moraju da budu svjesni šta se tačno dešava kada dodaju aplikacije na Timeline. Sigurno će zaboravljati na to i dijeliti stvari koje ne žele", upozorava Mashable.

Kada dodajete aplikaciju vašem Timelineu ponudiće vam se opcija sa kim želite da podijelite svoju aktivnost - javnost, prijatelji i po izboru. Ukoliko odaberete 'po izboru' možete da podesite da tu aktivnost ne vidi niko osim vas.

Na ozbiljnost Timelinea upozorio je i Pete Kešmor, osnivač i CEO Mashablea i veliki stručnjak za društvene medije, koji je imao priliku da isproba novost Fejsbuka.

I sam je priznao da je nakon aktivacije Timelinea vrlo brzo požalio i poželio da se vrati na stari profil.

"Timeline je album u kojem je dokumentovan cijeli naš život, od rođenja do sada, sve uspomene, od dobrih do loših", navodi on i dodaje kako je najveća stvar kod Timelinea činjenica da nas "Facebook poznaje bolje od nas samih".

"Ova društvena mreža pronalazi najemotivnije i najdirljivije trenutne naših života i izdvaja ih u nepreglednom moru 'običnih' informacija. Timeline je čudo računarskog programiranja i algoritam koji izaziva tako dubok emocionalni podražaj da ćete ga, nakon početnog odbijanja, zavoljeti tako da više nikad nećete htjeti da se vratite starom profilu", zaključuje Kešmor i savjetuje korisnicima da Timelineu pruže šansu i istraže njegove dobre strane.

Opasnije nego što se čini

Nakon što je Fejsbuk nedavno najavio velike promjene u izgledu najpopularnije društvene mreže i predstavio Timeline, većina od 750 miliona korisnika uopšte izrazila je svoje neslaganje sa unaprijeđenjem dosadašnjeg stanja, naglašavajući kako bi željeli da zadrže stari izgled profila.

Iako je predstavljen kao nešto revolucionarno, izgleda da sve više stručnjaka za društvene mreže upozorava da je Timeline "puno opasniji za korisnike nego što se čini".

"Izgled je posljednja stvar u Timelineu oko koje korisnici moraju da brinu. Probleme i brige će im zadavati brojne 'zamke' zbog kojih bi mogli i da se obrukaju", piše Mashable.

Bonus video: