Google slavi 13. rođendan

"Google je u poziciji da određuje ko će uspjeti na internetu, a ko ne", rekao je republikanski senator Majk Li
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 08:05h

Na današnji dan prije 13 godina Sergej Brin i Lari Pejdž pokrenuli su kompaniju pod nazivom Google Inc. Sve ostalo je istorija.

Sa čekom od 100.000 dolara dobijenog od investitora, Google je za 13 godina izrastao u jednu od najvećih internet kompanija na svijetu.

Pejdž i Brin su se upoznali na Stanfordu 1995. godine i nedugo zatim poželjeli da pokrenu pretraživač pod nazivom BackRub u januaru, 1996. Ime su ipak promijenili u Google. Samo ime Google potiče od matematičkog izraza “googol” koji predstavlja broj 1 sa 100 nula, a navodno postoji i druga priča koja kaže da je investitor na čeku napisao pogrešno ime “Google”.

Danas Google ima preko 28.000 zaposlenih širom svijeta i milijarde dolara zarađuje od svojih servisa od kojih su najpopularniji Googleovi oglasi.

Trinaest godina nakon početka rada, kompanija Google je suočena sa sve oštrijim zakonima i sve većom konkurencijom koju čini društvena mreža Facebook. Kompanija "Google Inc." je postala dominantna sila na internetu."Google je u poziciji da određuje ko će uspjeti na internetu, a ko ne", rekao je republikanski senator Majk Li.

Domen Google.com je registrovan 15. septembra, ali kompanija zvanično slavi rođendan 27. septembra. Kako to i priliči, Google rođendan obilježava i na svojim početnim stranicama.

Današnji "Google Doodle" prikazuje tortu sa 13 svijeća i tri kape na pojedinim slovima logotipa. Na stolu na kome se nalazi torta, nalaze se i tri zapakovana poklona. Pretpostavlja se da baš te tri kape i tri poklona pripadaju glavnim ljudima kompanije Google: Brinu, Pejdžu i Eriku Šmitu.

Bonus video: